Solunarul intre mit si adevăr, ce este teoria solunara

Pescuit sportiv
img

Tabelul solunar este o metodă de predicție a activității animalelor, în special a peștilor, bazată pe poziția Lunii și a Soarelui. Deși este popular printre pescari și vânători, există dezbateri cu privire la validitatea sa științifică.

Este mit sau adevăr? este o întrebare grea dar de multe ori știința bate practica. pescari se bazează pe solunar, dar de multe ori acesta nu reflecta realitatea pentru ca sunt si alte condiții care trebuie luate in calcul, insa este o baza de pornire științifica care poate ajuta in anumite situații

Ce este tabelul solunar?

Tabelul solunar se bazează pe ideea că atracția gravitațională a Lunii și a Soarelui influențează comportamentul animalelor, similar cu modul în care provoacă mareele.

Acesta indică perioadele de activitate maximă și minimă a animalelor, denumite "perioade solunare majore" și "perioade solunare minore".

Poți sa studiezi si tu solunarul pe anul 2025

Mituri și credințe populare:

Activitate maximă în perioadele solunare majore: Se crede că animalele sunt mai active în aceste perioade, deoarece atracția gravitațională combinată a Lunii și a Soarelui stimulează apetitul și comportamentul lor.

Activitate minimă în perioadele solunare minore: Se presupune că animalele sunt mai puțin active în aceste perioade, deoarece atracția gravitațională este mai slabă.

  • Influența asupra pescuitului: Pescarii folosesc adesea tabelele solunare pentru a-și planifica ieșirile la pescuit, crezând că șansele de a prinde pește sunt mai mari în perioadele solunare majore.
  • Influența asupra vânătorii: Vânătorii folosesc, de asemenea, tabelele solunare pentru a-și planifica expedițiile, crezând că animalele sălbatice sunt mai active și mai ușor de găsit în perioadele solunare majore.

Adevăruri științifice:

Influența gravitațională asupra mareelor: Este un fapt științific dovedit că atracția gravitațională a Lunii și a Soarelui provoacă mareele.

Influența asupra comportamentului animalelor marine: Unele studii au arătat că anumite specii de animale marine, cum ar fi peștii și crustaceele, își sincronizează comportamentul cu mareele.

Lipsa de dovezi științifice solide pentru animalele terestre: În ceea ce privește animalele terestre, există puține dovezi științifice care să susțină ideea că tabelul solunar prezice cu exactitate activitatea lor.

Factori multipli care influențează comportamentul animalelor: Comportamentul animalelor este influențat de o multitudine de factori, cum ar fi vremea, temperatura, disponibilitatea hranei, ciclul de reproducere și prezența prădătorilor. Tabelul solunar ia în considerare doar un singur factor, și anume atracția gravitațională.

Concluzie:

Deși tabelul solunar se bazează pe un fenomen științific real (atracția gravitațională), validitatea sa ca instrument de predicție a activității animalelor, în special a celor terestre, este discutabilă. Este posibil ca acesta să aibă o anumită influență asupra comportamentului animalelor marine, dar în cazul animalelor terestre, alți factori pot fi mult mai importanți.

În cele din urmă, utilizarea tabelului solunar este o chestiune de preferință personală. Unii pescari și vânători îl consideră util, în timp ce alții îl consideră irelevant. Indiferent de credințele tale, este important să îți amintești că pescuitul și vânătoarea sunt activități complexe, iar succesul depinde de o serie de factori, nu doar de poziția Lunii și a Soarelui.

Solunarul intre mit si adevăr, ce este teoria solunara : 19 comentarii

  • corect! dati numele.

  • fratilor dar de ce va feriti da dati nume de balti ? doar suntem aici sa ne informam unu pe altul. ce trebuie sa ne fie frica sa dam nume? e jenant ce se intampla pe baltile noastre. pic de respect din partea administratorilor sau paznicilor. nu pe toate baltile recunosc dar pe majoritatea e japca pe fata. daca aveti informatii despre o teapa de balta dati-i nume. daca mai vine unu si da acelasi nume si inca unu...deja poate fi bagata in lista neagra
    eu asa as propune

  • fratilor,eu sunt gorjan ,am fost la sambotin,e plin de "stiucari"dar capturi n-am prea vazut,recunosc...oricum e de mirare ca inca n-am vazut setci si plase bagate pana acum,inca nu se stie a cui e balta,probabil de aia...

  • slutari la toata lumea sa va spun ceva interesant care ma lasat cu gura cascata . pentru inceput eu stau la peciul nou judetul timis si saptamina trecuta am fost si eu la pescuit pe timis in zona la noi stateam si eu cu betele in apa si pe fie care bat alt fel de momeala la un momendat pe apa o barca pneumatica 2 doi pescari mergeau pe timis in jos cu un sonar din acela foaret performant si ai intreb si eu ca ori ce curios daca se vede ceva si raspunsul ma lasat cu gura cascata miau zis ca vin de la vreo 400 metri din stanga mea si nu au vazut macar un peste de doamne ajuta cu cit ca apa unde pescuiam avea 4 metri adincime am zis si eu ca este o intamplare dar sau dus in jos pe timis dupa aproximativ o ora au urcat in apoi in sus si iam intrebat daca totusi au vazut ceva si raspunsul a fost pe inca aproximativ 800 metri in jos nu au vazut macar un peste de 1 kg deci in total 1200 metri nici un peste. si atunci la ce sa mai merg la pescuit am mai scris eu odata in legatura cu branconajul din zona si totusi nu am vazut nici un control si cea mai tare faza este ca am sunat la filiala si stiti ce miau zis sa ai fotografiez eu sa le iau nr de masin si sa le trimit lor deci sa imi risc eu sanatatea si siguranta ca deaia le platesc cotizatia anuala. asa ca maam lamurit cu pescuitul pe timis in zona peciul nou. fir intins la toata lumea. cu stima liciu30

  • la balti private nu fac altceva decat sa te usureze de bani, si iti mai rid si in nas daca nu prinzi ....dar ce sa-i faci astai romania. cat despre lista cu balti unde sunt tzepe , pot sa spun ca in bv cam toate sunt asa

  • salut,

    din punct de vedere financiar - intradevar - atata timp cat nu se prinde peste si se plateste balta - este profitabil.

    insa ar trebui sa stie acesti patroni ca pana la urma pierderea este tot a lor - degeaba au balti daca nu vor mai avea pescari care sa plateasca taxe.
    ar fii bine ca toti pescarii sa puna pe "balti de evitat" numele baltilor unde au avut probleme - in felul asta cred ca le vor da de gandit administratorilor acestor balti.

    fir intins

  • sal all.am fost si eu la o balta in brasov,nu dau nume,si in 12 ore cat am pescuit acolo,am prins doar un singur peste...si nu am fost singurul de acolo in situatia asta.rusine celor ce o administreaza,se stia ca venim multi de la serviciu,si au avut grija...rusine lor!

  • calicia patronilor face ca toti banii incasati sa-i bage in buzunar.ar trebui macar 1/3 din suma sa cumpere peste si sa puna inapoi ce s-a luat.dar ei fac ca popa si baga numai in buzunar.ar trebui sustinuta o lege prin care 1/3 din sumele incasate din pescuit sportiv sa se dea la asociatii care sa faca obligatoriu repopulare.

  • ar trebui sa invete marii patroni de balti de la fratii nostri maghiari, care au niste reguli stricte pe balta, dar au si peste in balta. ai voie sa ei acasa pentru o taxa de 10 euro sau 40 de lei, 3 pesti nobili insemnand crap sau somn nu mai mari de 5 kg bucata si 7 kg de caras.amurul se ia pana la 10 kg si se populeaza saptamanal cu peste, adica se inlocuieste pestele prins. la noi nam auzit niciodata de asa ceva .............si sa nu mai spunem de curatenia care este peste tot.sincer avem de invatat de la vecinii nostri maghiari care stiu cum sa atraga pescarii

  • vreau si eu o balta cu caras ca de crap m am saturat de cand baltile sunt patronate ,nici una nu mai are peste .toti vor numai sa castige.//?