- Activitati
- Despre pescuit
- Anunturi
- Discutii
- Utile
Solunarul intre mit si adevăr, ce este teoria solunara
- PescuitMania
- 07-03-2025
- 278
- 20

Tabelul solunar este o metodă de predicție a activității animalelor, în special a peștilor, bazată pe poziția Lunii și a Soarelui. Deși este popular printre pescari și vânători, există dezbateri cu privire la validitatea sa științifică.
Este mit sau adevăr? este o întrebare grea dar de multe ori știința bate practica. pescari se bazează pe solunar, dar de multe ori acesta nu reflecta realitatea pentru ca sunt si alte condiții care trebuie luate in calcul, insa este o baza de pornire științifica care poate ajuta in anumite situații
Ce este tabelul solunar?
Tabelul solunar se bazează pe ideea că atracția gravitațională a Lunii și a Soarelui influențează comportamentul animalelor, similar cu modul în care provoacă mareele.
Acesta indică perioadele de activitate maximă și minimă a animalelor, denumite "perioade solunare majore" și "perioade solunare minore".
Poți sa studiezi si tu solunarul pe anul 2025
Mituri și credințe populare:
Activitate maximă în perioadele solunare majore: Se crede că animalele sunt mai active în aceste perioade, deoarece atracția gravitațională combinată a Lunii și a Soarelui stimulează apetitul și comportamentul lor.
Activitate minimă în perioadele solunare minore: Se presupune că animalele sunt mai puțin active în aceste perioade, deoarece atracția gravitațională este mai slabă.
- Influența asupra pescuitului: Pescarii folosesc adesea tabelele solunare pentru a-și planifica ieșirile la pescuit, crezând că șansele de a prinde pește sunt mai mari în perioadele solunare majore.
- Influența asupra vânătorii: Vânătorii folosesc, de asemenea, tabelele solunare pentru a-și planifica expedițiile, crezând că animalele sălbatice sunt mai active și mai ușor de găsit în perioadele solunare majore.
Adevăruri științifice:
Influența gravitațională asupra mareelor: Este un fapt științific dovedit că atracția gravitațională a Lunii și a Soarelui provoacă mareele.
Influența asupra comportamentului animalelor marine: Unele studii au arătat că anumite specii de animale marine, cum ar fi peștii și crustaceele, își sincronizează comportamentul cu mareele.
Lipsa de dovezi științifice solide pentru animalele terestre: În ceea ce privește animalele terestre, există puține dovezi științifice care să susțină ideea că tabelul solunar prezice cu exactitate activitatea lor.
Factori multipli care influențează comportamentul animalelor: Comportamentul animalelor este influențat de o multitudine de factori, cum ar fi vremea, temperatura, disponibilitatea hranei, ciclul de reproducere și prezența prădătorilor. Tabelul solunar ia în considerare doar un singur factor, și anume atracția gravitațională.
Concluzie:
Deși tabelul solunar se bazează pe un fenomen științific real (atracția gravitațională), validitatea sa ca instrument de predicție a activității animalelor, în special a celor terestre, este discutabilă. Este posibil ca acesta să aibă o anumită influență asupra comportamentului animalelor marine, dar în cazul animalelor terestre, alți factori pot fi mult mai importanți.
În cele din urmă, utilizarea tabelului solunar este o chestiune de preferință personală. Unii pescari și vânători îl consideră util, în timp ce alții îl consideră irelevant. Indiferent de credințele tale, este important să îți amintești că pescuitul și vânătoarea sunt activități complexe, iar succesul depinde de o serie de factori, nu doar de poziția Lunii și a Soarelui.
Solunarul intre mit si adevăr, ce este teoria solunara : 19 comentarii
- Comenteaza
Capturile pescarilor
Ultimele anunturi
Subiecte in forum
- Noi
- Comentariu nou
mare dreptate ai frate!!!
...si inca ceva iubitori de balti si natura...propun si tre' sa ne gandim bine sa o si facem...o lista a baltilor" tzepe" asta ca sa stim toti sa evitam...si apoi sa vdm ce mai fac "ciocoii" nostri.
salut,
nick as vrea totusi sa raman discret. te rog sa ma adaugi pe yahoo messenger sau sa-mi dai un mail pe:
earyldur@yahoo.com si stam la povesti.
fir intins!
intotdeauna de acod cu maxymilian si invers
ca dosr suntem frati
intrutotul de acord cu thor.
alec,astept sa adaugi balta cu tzepe la "balti care trebuie evitate";cred ca mai sunt curiosi si alti pescari din bv.
zile senine !
alec bv foarte bine spus felicitari si fir intins la toti
salut,
ai mare dreptate. sunt doar tzepe.
am fost de curand la o balta "laudata", o sa dau dovada de bun simt si nu zic numele. nici o trasatura, cate una pe aici pe colo pe toata balta, in special in zona alaturata centrului ei (nu e prima balta pe care patesc asta). ghiciti de ce: noaptea acolo se momesc pestii evident si doar 2-3 pescari care prind locurile bune pot lansa in zona aia. dak tot vreti sa mergeti la balti private mergeti la cele cu diametru mic si la care accesul cu masina pe balta este interzis (da maneaua la maxim sperie pestele), poate o sa aveti sanse.
locuri naturale sunt tot mai putine da, dar dak nu le cautati nu le gasiti ;).
sunt de acord cu tine si la treaba cu monturile: cateva filmulete de pe net si poti face toate monturile existente cu minimul de echipament necesar.
sunt pescar de la 5 ani si de atunci m-a prins microbu si am invatat de mic sa respect natura si rog si pe restu s-o respecte (eliberati pestii de 10 cm, nu aruncati cutii de viermi goale in balta, etc...). frumusetea pescuitului consta in relaxarea in aer liber, emotia care te cuprinde in fiecare dimineata dupa prima lansare si eliberarea pestilor care ne ofera atata placere.
fir intins
balti sa dea dumnezeu ....din ploi
tu ai noroc de locuri naturale cu peste dar nu toti avem norocul asta.de exemplu in banat s-a concesionat si balta in care faceau ratele baie ce sa mai zic de cele mai rasarite