Somnul este unul din pestii de la noi care pot ajunge la dimensiuni considerabile,de peste 2 m lungime si 100 kg.
Potentialul dril cu un asemenea peste a facut ca multi pescari sa isi dedice o buna parte din timp urmarind monstrii,cu sau fara succes.
Vara somnii isi parasesc locurile intunecate de pe fundul apei,in cautarea hranei fiin foarte frecvente cazurile in care se vad la suprafata cozile acestora atunci cand ataca bancurile de obleti,de aceea pescuitul somnului la pluta poate aduce rezultate spectaculoase.
In acest interval exista si factori restrictivi care limiteaza pescuitul pe fundul apei cu montura fixa sau momeli artificiale,cum ar fi vegetatia purtata de curent,care se prinde de fir si duce la un pescuit fara capturi,pentru ca fie acopera momeala,fie nu ii permite monturii sa se aseze pe fundul apei.
Pentru pescuitul somnului la pluta este nevoie de un echipament de calitate, care sa faca fata greutatii si fortei unui somn capital.
- Lanseta este mai scurta atunci cand se pescuieste din barca si mai lunga cand se pescuieste de la mal.
- Lanseta lunga permite lansari la mare distanta si il ajuta pe pescar sa controleze mai usor montura,varga rigida avand o actiune mare de 150-300 de grame.
- Mulineta trebuie sa echilibreze lanseta si va fi una model mare,cu un raport 4,5:1-4.8:1, tamburul trebuie sa aiba si el capacitate mare 200-250 m fir de 0,45-0,50mm.
- Carligele folosite variaza in functie de momeala,de la cele nr.4-2 pentru tipari la 2-2 pentru coropisnite,buchet de rame,pestisori etc.iar cele de 6/0 se folosesc pentru ramele serpesti,carasei,platici mai mari ca palma.
- Pentru momeli precum coropisnita ramele etc,se vor alege carlige cu contre pe tija,pentru ca altfel momeala oadta ajunsa in curentva aluneca spre varful carligului,si poate scapa.
- Se pot folosii atat plute fixe cat si culisante.Pluta fixa se foloseste atunci cand se urmareste somnul la adancimi mai mici decat lungimea lansetei,in apropierea malurilor,in timp ce pluta culisanta se foloseste pentru a pescuii la adancimi de peste 4-5 m.
Montura somn:
- lanseta rigida cu actiune mare
- mulineta solida cu un raport de 4.8:1
- fir gors de 0,45
- vartej
- forac cu fir textil
- carlig 4,2,0.
Deasupra plutei culisante se pune un opritor pentru a fixa adancimea potrivita,insa va trebuiii ales bine ca sa poata trece si prin inelele lansetei,data fiind adancimea mare la care se va pescuii,sub pluta se pune plumbul culisant,greutatea acestuia nu este mare folosindu-se de obicei plumbi intre 15-30 grame pe care sa poata sustine pluta,dupa plumb se pune un opritor mai mare dupa care urmeaza forfacul si carligul,montura trebuie sa aiba cam 40 cm ,neeaparat cu vartej pentru a impiedica rasucirea.
montura somn...
Somnul este un rapitor hotarat si rapace dar si un necrofag cu un regim alimentar extrem de variat.
Poate fi pescuit la:
- artificiale;
- twister
- linguruta roattiva,oscilanta
- vobler
- schaduri
Momeli naturale:
- coropisnita
- lipitoare
- tipar
- carasel,oblete,platica
- broscuta
- rame neagra,rosie,serpeasca
- scoici
- raci
O momeala foarte buna este capul de avat,nu ar reusit sa inteleg de ce dar este foarte eficienta...probabil datorita aromei pe care o raspandeste in apa.
Pentru a ademenii mai usor somnii puteti folosii atractanti, exista diferite arome neplacute simturilor umane,insa pestii nu sunt deranjati de acest lucru.
Nu putine au fost cazurile in care pescarii au uitat sa slabeasca frana si au ramas fara lanseta.Dupa ce pluta a intrat la fund,lasati cateva secunde apoi trageti puternic pentru ca gura somnului este tare.
Un echipament solid nu inseamna insa si o reusita sigura pentru ca somnii amri nu se prind in fiecare zi dar numai gandul ca acestia pot venii incalzesc sufletul pescarului.
Plute perfecte pentru pescuitul la somn...
sapunul de casa contine grasime de porc si lasa o dara in apa ,somnul fiind atras de ea.se foloseste mai mult la pripoane cu f. multe carmace pe langa alte momeli ce nu pot fi luate de pesti mici (tipari ,carasi ,lipitori)
am auzit de-la un localnic de linga riul mures,de vreo 30 de ani,ca la somn se pote pescui cu sapun de
casa.eu nu am incercat inca,ce parere aveti?
pai eu nu stiu daca a antrebat sau nu, dar oricum nu asi fi avut nimic ampotriva .am foarte clar , ca mi se pare un lucru bun sa anvatam unul de la altul.nimeni nu le stie pe toate, si scopul principal al seitului, asta cred ca ar trebui sa fie.
@toelromano - "pepy..ma vad obligat sa te corectez sau poate mai bine zis sa te completez, mai ales pentru faptul ca ai folosit o poza postata de mine cu ceva timp an urma(ultima) cu un forfac pe care eu il confectzionez si il folsesc frecvent la pescuitul somnului cu peste viu"
- vreau sa precizez ca inainte de postare pepy a intrebat daca poate folosi poze existente pe site si raspunsul a fost ca da, odata postate pe site-ul pescuitmania.ro informatiile /pozele/ materialele pot fi folosite de oricine in postari/articole etc in cadrul site-ul.
am specificat in articol si despre lasarea franei slabe-acum daca asa le e soarta,ii trage in apa
nu ai pt ce, de aia suntem companieri de seit aici , sa ne completam si sa anvatzam unul de la altu. apropo...ce parere ai despre ultima mea captura,....prinsa la aceiasi metoda pe care am explicato mai sus !?? fire antinse, si....anca ceva f.important ! nu lasatzi franele slabe la mulinete daca folositzi metoda asta!!!
ms,pentru completare.
pepy..ma vad obligat sa te corectez sau poate mai bine zis sa te completez, mai ales pentru faptul ca ai folosit o poza postata de mine cu ceva timp an urma(ultima) cu un forfac pe care eu il confectzionez si il folsesc frecvent la pescuitul somnului cu peste viu. numai ca nu stiu ce ai facut ca poza nu se vede antreaga, lipseste acolo acul cel mare care se anfige an coada pestelui. an poza se poate observa doar acul cel mic si rasucit care se anfige an partea de sus a gurii pestelui.asta este o metoda nemtzeasca care se utilizeaza ancorand linia principala, cu un fir de subtzire si care se rupe usor, de malul celalalt al apei sau de un butuc, sau geamandura,.firul subtzire se leaga chiar de deasupra plutei dupa ce ai reglat adancimea la care vrei sa stea pestele(momeala) deasupra fundului. tot acest procedeu se poate realiza numai cu ajutorul une barci, si ajutat an tot momentul de un alt companier care atzi va mentzine linia principala antinsa , care an nici un caz nu va trebuii sa atinga apa . va ramane an apa doar ce este sub pluta, an felul asta se poate pescuii pe curgatoare fara probleme. nu stiu cat de bine am explicat, pt nelamuriri antrebatzi si va raspund.