Nu am sa incep cu prezentarea speciei, deoarece mi se pare inutila. Cine nu il cunoaste, cine nu viseaza la o captura de poveste, avand in vedere ca este unul din cei mai mari pesti de apa dulce din tara noastra, poate mai putin apreciat datorita gusturilor in materie de hrana da catre cei cu stomacul mai sensibil (stiut fiind ca este un adevart sanitar al apelor noastre,dar si un pradator de temut, devorand orice de la hrana vie pana la lesuri), dar toate aceste prejudecati ar trebui sa dispara in fata placerii de a te lupta cu el...; revenind la tema articolului (desi eu o consider mai mult o informare, din experienta proprie) am sa va spun cateva dintre momelile si tehnicile de nadire folosite de mine pe Siret, dar care pot fi aplicate si in alte ape curgatoare.
Dintre momelile cele mai cunoscute, rama neagra si coropisnita (ambele obtinute in regie proprie), le folosesc intotdeauna impreuna astfel : pun pe carlig un buchet de rame negre agatate de un capat si lasand restul liber (in zonele unde nu am raci) iar in varf adaug coropisnita, aceasta putand fi intepata sau legata de carlig, prin aceasta din urma metoda prelungindu-i "durata de functionare".
Matele de macrou cat si cele de pui, legate de carlig dau rezultate excelente tot timpul anului. cele de macrou pot fi procurate in "regie proprie", adica le adunati toata iarna de la pestii cumparati, si va certati cu sotia sau cu mama, ca-i ocupa locul in congelator :), sau in brichete de la pescariile care au si fabrica de procesare , cele de pui asemenea, de la bunica de la tara, de la vecinu de la tara, ca abatoare nu mai avem demult...:)
Ficatul, de pui sau de porc, (personal il prefer pe cel de porc din pura comoditate fiind mai rezistent), da rezultate mai bune daca este putin "atins", alterat,(si aici intervine faza cu stomacul sensibil) stiut fiind faptul ca somnul se bazeaza in proportie de 80 - 90 % pe miros. De obicei, ficatul de porc il intep iar pe cel de pui il leg pe carlig.
Lipitorile, sunt mai greu de obtinut in oras, dar se gasesc din abundenta pe canale. La Dunare le puteti vedea in orele diminetii in apa putin adanca si mai calda de la mal. Pot fi puse simplu , in buchet ca si rama neagra, dar pentru rezultate mai bune va sfatuiesc sa incercati un lucru pe care l-am invatat si eu de la tatal meu: se ia lipitoarea, se taie capatul cu ventuza dupa care cu ajutorul unui betisor adecvat ca grosime, se intoarce pe dos. adaugati-o in carlig alaturi de una sau doua vii si s-ar putea sa aveti surprize.
Pestele viu este de preferat sa fie prins in apa in care pescuim si sa fie cat mai proaspat, deoarece imediat dupa prindere elimina feromoni de stres care reprezinta un atractant pentru pestii rapitori, aici putand aparea si surpriza capturarii unui salau. metodele de agatare in calig le gasiti la pescuitul rapitorilor. Eu prefer clasicul de spate in zona dorsalei.
Broscutele- se pot prinde la undita, la lanterna (noaptea , le orbesti cu lanterna) sau pe branci, ceea ce confera si avantajul unei cure de miscare neasteptata. Se agata in carlig de unul din picioarele din spate, desi am vazut un batran care o agatase de gura si mi-a spus ca asa are mai multa mobilitate..., si nu uitati s-o mai scoateti din cand in cand la aer.
Carnea de scoica este alta momeala la care am avut rezultate , dar este de asemenea mai greu de obtinut.
Se mai pot folosi si racusori, am incercat, dar cu 0 rezultate
Mai exista si alte momeli cum ar fi:
- pui de gaina de-o zi
- vrabii
- grauri
eventuali si parliti la foc, dar eu unul le-am considerat exagerate si nu le-am incercat niciodata.
La silicoane nu am incercat, nu sunt fan, sunt adeptul pescuitului clasic.
Acum, despre nadire, exista conceptia gresita ca daca suntem pe o apa curgatoare, nadim pentru cei care sunt cu un kilometru in aval. Eronat. Sa nu uitam ca in apele adanci in care cautam de obicei somnul , in anafoare si sub maluri, de multe ori curentii sunt doar de suprafata fiind necesar sa aruncam nada doar cu 5-10 metri in amonte.Exista mai multe metode de nadire, eu le folosesc pe urmatoarele:
- pentru pescuitul sub mal (in imediata apropiere) , saculet sau ciorap de dama rezistent (din nou atentie cu membrele familiei),legat cu sfoara, in care se introduce o piatra, bineinteles adecvata ca marime si neaparat fara muchii ascutite:), alaturi de diverse chestii care-i plac : mate, ficat, sange inchegat, etc., sau un burete muiat in zeama de ficat, sange .sau in atractanti speciali(am vazut ca au aparut o gramada pe piata).
- pentru pescuitul mai la distanta exista doua metode: cand pescuiti la peste viu puteti amesteca cele de mai sus cu mamaliga, formand bulgari mari si usor de aruncat, avand astfel ocazia sa atrageti si cateva ciprinide la mamaliga, care la randul lor vor atrage si ele rapitorii, sau in celelalte cazuri amestecati cele de mai sus cu pamant de preferinta galben, cleios si care se dizolva greu, la fel formand bulgari mari si usor de aruncat.
Bineinteles ca tehnicile sunt valabile in functie de puterea de aruncare a fiecaruia, de locul in care pescuim si se preteaza pentru gropile de sub mal sau din apropierea lui.
Cam atat am avut sa va plictisesc. Mai astept si de la voi alte articole si informatii pe aceeasi tema, nu le mai tineti la secret!!! :)
Dintre momelile cele mai cunoscute, rama neagra si coropisnita (ambele obtinute in regie proprie), le folosesc intotdeauna impreuna astfel : pun pe carlig un buchet de rame negre agatate de un capat si lasand restul liber (in zonele unde nu am raci) iar in varf adaug coropisnita, aceasta putand fi intepata sau legata de carlig, prin aceasta din urma metoda prelungindu-i "durata de functionare".
Matele de macrou cat si cele de pui, legate de carlig dau rezultate excelente tot timpul anului. cele de macrou pot fi procurate in "regie proprie", adica le adunati toata iarna de la pestii cumparati, si va certati cu sotia sau cu mama, ca-i ocupa locul in congelator :), sau in brichete de la pescariile care au si fabrica de procesare , cele de pui asemenea, de la bunica de la tara, de la vecinu de la tara, ca abatoare nu mai avem demult...:)
Ficatul, de pui sau de porc, (personal il prefer pe cel de porc din pura comoditate fiind mai rezistent), da rezultate mai bune daca este putin "atins", alterat,(si aici intervine faza cu stomacul sensibil) stiut fiind faptul ca somnul se bazeaza in proportie de 80 - 90 % pe miros. De obicei, ficatul de porc il intep iar pe cel de pui il leg pe carlig.
Lipitorile, sunt mai greu de obtinut in oras, dar se gasesc din abundenta pe canale. La Dunare le puteti vedea in orele diminetii in apa putin adanca si mai calda de la mal. Pot fi puse simplu , in buchet ca si rama neagra, dar pentru rezultate mai bune va sfatuiesc sa incercati un lucru pe care l-am invatat si eu de la tatal meu: se ia lipitoarea, se taie capatul cu ventuza dupa care cu ajutorul unui betisor adecvat ca grosime, se intoarce pe dos. adaugati-o in carlig alaturi de una sau doua vii si s-ar putea sa aveti surprize.
Pestele viu este de preferat sa fie prins in apa in care pescuim si sa fie cat mai proaspat, deoarece imediat dupa prindere elimina feromoni de stres care reprezinta un atractant pentru pestii rapitori, aici putand aparea si surpriza capturarii unui salau. metodele de agatare in calig le gasiti la pescuitul rapitorilor. Eu prefer clasicul de spate in zona dorsalei.
Broscutele- se pot prinde la undita, la lanterna (noaptea , le orbesti cu lanterna) sau pe branci, ceea ce confera si avantajul unei cure de miscare neasteptata. Se agata in carlig de unul din picioarele din spate, desi am vazut un batran care o agatase de gura si mi-a spus ca asa are mai multa mobilitate..., si nu uitati s-o mai scoateti din cand in cand la aer.
Carnea de scoica este alta momeala la care am avut rezultate , dar este de asemenea mai greu de obtinut.
Se mai pot folosi si racusori, am incercat, dar cu 0 rezultate
Mai exista si alte momeli cum ar fi:
- pui de gaina de-o zi
- vrabii
- grauri
eventuali si parliti la foc, dar eu unul le-am considerat exagerate si nu le-am incercat niciodata.
La silicoane nu am incercat, nu sunt fan, sunt adeptul pescuitului clasic.
Acum, despre nadire, exista conceptia gresita ca daca suntem pe o apa curgatoare, nadim pentru cei care sunt cu un kilometru in aval. Eronat. Sa nu uitam ca in apele adanci in care cautam de obicei somnul , in anafoare si sub maluri, de multe ori curentii sunt doar de suprafata fiind necesar sa aruncam nada doar cu 5-10 metri in amonte.Exista mai multe metode de nadire, eu le folosesc pe urmatoarele:
- pentru pescuitul sub mal (in imediata apropiere) , saculet sau ciorap de dama rezistent (din nou atentie cu membrele familiei),legat cu sfoara, in care se introduce o piatra, bineinteles adecvata ca marime si neaparat fara muchii ascutite:), alaturi de diverse chestii care-i plac : mate, ficat, sange inchegat, etc., sau un burete muiat in zeama de ficat, sange .sau in atractanti speciali(am vazut ca au aparut o gramada pe piata).
- pentru pescuitul mai la distanta exista doua metode: cand pescuiti la peste viu puteti amesteca cele de mai sus cu mamaliga, formand bulgari mari si usor de aruncat, avand astfel ocazia sa atrageti si cateva ciprinide la mamaliga, care la randul lor vor atrage si ele rapitorii, sau in celelalte cazuri amestecati cele de mai sus cu pamant de preferinta galben, cleios si care se dizolva greu, la fel formand bulgari mari si usor de aruncat.
Bineinteles ca tehnicile sunt valabile in functie de puterea de aruncare a fiecaruia, de locul in care pescuim si se preteaza pentru gropile de sub mal sau din apropierea lui.
Cam atat am avut sa va plictisesc. Mai astept si de la voi alte articole si informatii pe aceeasi tema, nu le mai tineti la secret!!! :)
o.k. aline..... a venit primavara [si la noi in ardeal] cu ce momeli incepeti pescuitul somnului in special[sa respectam topicul tau] si salaul tinind cont ca apa e foarte scazuta ,limpede si pestele slabit si inca amortit de frig? p.s. din fericire somesul s-a dezghetat lent ,braconierii stind la coada la oficiul pt somaj
de fapt ...silurus gladis....
somn=salubris curata tot
am spus si repet. fiecare zona are particularitatile ei! nu este nici o suparare. de asta suntem aici sa invatam:))vali la noi nisiparnita cam rar, eu nu am mai vazut de vreo 2 ani una, si aia la siret. daca mai iauvreo una chiar am sa incerc! anul trcut am dat cu tipar si carasei, dar cel mai bine am prins cu guvida. pentru ca asta avea in zona!!! din nou particularitati!
va spun eu ca cea mai buna momeala pentru somn,in special pe raurile romaniei cum ar fi raul olt este nisiparnita.cu aceasta momeala am prins si pe timp de zi somn mare.varog sa incercati si sa-mi spuneti rezultatul.la coropisnita nu am prins niciodata.in delta la sf.gheorghe cel mai mult somn am luat la rame din acelea din zona :rame negre ca lipitorile care se rup greu .aceste rame sant de multe ori ciopartite de platica .am luat si platica mare la ramele negre.fir intins.
esti din galati... scuze .se pare ca somnul la voi nu face mofturi ca cel de pe somes.
pai ce mai stai, apuca-te si scrie. articolul meu era despre nade si momeli, baga unul cu monturi. spor la treaba!ps cat despre faza cu periodizarea la mine nu s-a verificat niciodata si crede-ma ca am ceva timp de cand pescuiesc la somn!!!!
pai ce mai stai, apuca-te si scrie. articolul meu era despre nade si momeli, baga unul cu monturi. spor la treaba!ps cat despre faza cu periodizarea la mine nu s-a verificat niciodata si crede-ma ca am ceva timp de cand pescuiesc la somn!!!!
au uitat sa adaug .la broscuta folosesc o montura pop-up
somnul nu ,,maninca la orice,, chiar daca e vorba de pestisor ,trebuie folosit unul din zona lui de hranire. pe apa tulbure si mare,aproape de mal folosesc rima serpeasca ,[monturi la pluta cu plumb pierdut]pe ape mai limpezi ,inspre toamna, conopistirita ,buchetul de lipitori,pe masura ce se raceste apa folosesc spurcaciuni[mate ficat....]ultima momeala ,inainte de iernare ,broasca.in general monturile sint intre ape sau la suprafata.