Pescuiesc deseori pe raul OLT, fiind mai aproape de casa. Nimic nu e batut in cuie pe acest rau, o apa foarte pretentioasa, cu zile in care pescuitul e uneori impracticabil,datorita debitului mare de apa care curge intre baraje. Apa raului este amenajata in mare parte , ( mai sus de Valcea pana aproape de Izlaz,) cu diverse variatiunii de tempertaura, debit si transparenta, cauzate de acumularile ce deservesc hidrocentralele.
,,Anul asta a fost anul somnului'' auzeai daca mergeai pe Olt in august-septembrie,bineanteles pe unele baraje . Eu as adauga ca a fost anul somnului urias, asa cum poate in DELTA sau pe DUNARE se poate vedea din ce in ce mai rar.
Oltul ascunde monstri ,mega somni, scapati de nenumarati pescari, braconieri si vazuti de unii si de altii.
Cum au crescut asa mari si de ce nu au fost prinsi pana acum,sunt intrebarile cele mai dese pe care si le pun pescrii.
Dar daca acorzi putina atentie conditiilor de care beneficiaza, se poate raspunde usor.
Dupa cum se stie somnul se hraneste bine in perioada calda a anului iar in lunile de iarna,cand apa se raceste iese mai rar dupa hrana.
Un alt factor este debitul, scazut vara si crescut iarna,de acea exemplarele mari au fost nevoite sa-si restranga zona de vanatoare si sa se adaposteasca dupa crovurile adanci si in zona din jurul barajelor.
Protejati de apa rece, adanca si oxigenata , viata lor devine mult mai usoara.
PESTI MARI, PESCARI MULTI....
De cand pescuiec pe Olt nu am vazut asa multi pescari,uneori ramai uimit sa vezi cata amploare a luat acest sport.Este un lucru imbucurator cand te uiti la multimea lansetelor si barcilor de pe apa, in special in weekend cand ai impresia ca te afli in mijlocul unui concurs unde toti spera sa prinda marea captura.
Majoritatea pescuiesc la asteptare folosind diverse momeli de la boilesuri cu arome ce atrag somnul pana la eterna coropisnita, dar nu de putine ori au fost cazurile cand somnul a dat si in lansetele craparilor la mamaliga.Daca facem un clasament cu momelile naturale preferate de somn pe primnul loc s-ar situa pestisorul viu unde pe Olt s-a dovedit momeala cea mai atractiva pentru piesele grele....
Clasament general cu momelile naturale cele mai preferate se somn, pe OLT.
- pestisor viu 45 %
- lipitoare 15 %
- broscuta 10%
- coropisnita 10%
- rama,viermi 15%
- ficatel si altele 5%
TRECUT SI VIITOR.....
Dar Oltul fiind un rau amenajat in proportie de 80%,greu se mai gasesc zone salbatice,mai ales ca acum va incepe construirea hidrocentralei de la Islaz cea care va face legaura intre Dunare si Slatina..Fostele paduri si zavoaie au fost inlocuite de amenajarile hidroenergetice.Malurile sunt betonate pestele fiind ca intr-un acvariu imens de unde nu poate sa iasa,iar in mijloc gasim balastierele care scot balast non-stop.De multe ori ma vad constrans sa pescuies in locurile amenajate de altii,desii nu prea imi place ma adaptez si eu la conditiile impuse la fel cum o fac si somnii..
Cele mai frumoase capturi prinse pe Olt pe 2009 , intre lunile martie-octombrie, astfel:
- Barajul Frunzaru - somn 34 kg - mai
- Barajul Ipotesti - somn 52 kg - august(prins de braconieri)
- Barajul Draganesti - somn 18 kg - septembrie
- Barajul Slatioara - somn 8 kg - martie
- Barajul Strejesti - somn 22 kg - august
- Barajul Arcesti - somn 7 kg - iulie
Cred ca Oltul este unul dintre cele mai poluate ape din Romania, mai ales acum primavara cand Oltul este ca o sanie care transporta mii si mii de sticle busteni, chiar si cadavre de animale... cu toate acestea inca se mai pescuieste ... Cat timp? Nu se stie...!
salut.pe olt si in special la draganesti noaptea sa pescuiesti la somn .cateva coropisnite,cativa carasei mai mici ca palma si multa rabdare.
l-au dat si la ziar,in click
am avut un prieten de undita care a luat la frunzaru anul trecut in vara un somn de 82 de kg.
opriti braconierii pana nu distrug ce a mai ramas.