Specii de pesti - ihtiofauna

Specii de pesti
Share
In ultimul secol ihtiofauna (speciile de pesti) tarii noastre a fost imbogatita cu o serie de specii provenite din tinuturile indepartate,introduse de om in mod deliberat,altele fiind introduse in tarile vecine de unde s-au raspandit pe cale naturala pana in apele tarii noastre.
Primele doua specii introduse in ihtiofauna Romaniei fac parte din familia Salmonidae:

1. Fantanelul

   Este un peste rapitor,dulcicol,de 20-30 cm,originar din apele repezi de munte ale Americii de Nord.In tara noastra il gasim in pastravarii si pe parcursul superior al catorva parauri.In conditii prielnice,la varsta de 3 ani el poate atinge 600 g.La pescuitul sportiv lungimea admisa este de 20 cm.

2. Pastravul curcubeu

   Este un peste rapitor dulcicol,de 30-40 cm,originar din America de Nord unde populeaza apele reci curgatoare.Desi inrudit cu indigenul,este diferit din punct de vedere biologic,prin faptul ca se reproduce in timpul primaverii,tinzand sa coboare in aval,parasind apele de munte.Avand valoare economica mare,se creste intensiv in pastravarii,dand in conditii de furajare o productie apreciabila.In aceste bazine special amenajate curcubeul poate atinge si 5 kg.Lungimea minima admisa la pescuit 25 cm.

3. Bibanul soare

   Este un peste partial rapitor,dulcicol,de 10-15 cm,din ordinul Perciformes din apele statatoare sau lin curgatoare ale Americii de Nord.Adus in Europa ca peste ornamental,soretele a scapat din helesteele de reproducere in apele naturale raspandindu-se pe cale naturala in apele tarii noastre.Primele exemplare au fost semnalate inca din anul 1918 in balta Greaca,pentru ca in deceniile urmatoare sa ajunga si in Delta,dovedind perfecta adaptare la climatul tarii noastre.

4. Somnul American.

   Este un peste dulcicol,de 30-40 cm,din apele statatoare maloase si inierbate din America de Nord.Importat in Europa apuseana in anul 1880,somnul american s-a raspandit pe cale naturala in majoritatea tarilor de pe continent.Aceasta specie ar fi patruns in apele noastre in urma inundatiilor din anul 1935 raspandindu-se rapid in Mures,Somes,Crisuri si Bega.Exemplarele de la noi raman pitice,fiind o pacoste pentru pescari si piscicultori.

5. Gambusia (Gambusia affinis hobrooki)

   Este un peste vivipar,dulcicol,de 3,5-4,5 cm,din apele statatoare sau lent curgatoare ale Americii de Nord,de unde a fost adus in Europa.In  Romania a fost introdus in unele ape din Muntenia,Crisana si Dobrogea pentru combaterea larvelor la tantari.A disparut din majoritatea apelor supravietuind doar in lacul Mangalia.

6. Crapul chinezesc de iarba.( sau Cosasul)

   Este un peste fitofag,dulcicol ce poate depasi un metru lungime,din fluviile mari din Extremul Orient.In Europa este reprodus artificial,in mod natural se reproduce,probabil,in Dunare.Aceasta specie se utilizeaza cu mare eficienta pentru combaterea vegetatiei submerse si palustre.

7. Crapul argintiu

   Este un peste fito-planctonofag,atingand peste un metru lungime si 30 kg.
In Europa creste in helestee si iazuri.Crapul argintiu numit hipo nu isi indeplineste rolul pe deplin,el consuma mai ales algele verzi desi cele mai grave infloriri le provoaca algele albastre,care sunt toxice.
Ultimele doua specii de ciprinide prezentate au o raspandire mult mai slaba in apele tarii noastre.

8. Pseudorasbora parva (sau murgoi baltat)

    Este un peste dulcicol,bentofag,de 7-9 cm din familia Cyprinidae,din apele statatoare sau lin curgatoare din Asia estica.Fara valoare economica,pseudorasbora a inlocuit pe alocuri unii pesti autohtoni,ca de exemplu porcusorul si fufa.Am putea-o considera peste prada pentru rapitori,dar are o buna parte a anului bumbi nuptiali pe cap,din care cauza este evitata de acestia.

Fara a pune la socoteala speciile inca neaclimatizate in ape naturale,constatam ca in ultimul secol,ihtiofauna Romaniei s-a imbogatit cu 11 specii.

Este mult daca ne gandim ca nu exista decat 82 specii de pesti autohtoni, iar 16 sunt specii migratoare,mai mult marine,patrunzand intr-o mica masura in apele interioare dulci,ihtiofauna tarii noastre include deci numai 66 specii autohtone.

Introducerea speciilor mai sus amintite,voluntara sau involuntara,justificata sau nejustificata,a modificat si va modifica in viitor profund echilibrul biologic al apelor noastre.

FIR INTINS

Specii de pesti - ihtiofauna : 0 comentarii

Nu exista comentarii