CARACTERE DE RECUNOASTERE:seamana cu caracuda,are insa corpul mult mai alungit. Solzii mai mari si mai grosi,de culoare argintie. Gura mica,terminala ,mai dreapta si fara mustati.Linia laterala aproape dreapta si foarte pronuntata. Se deosebeste de caracuda prin alungirea corpului si coloratia alb-argintie,metalica ,a solzilor
DENUMIRI POPULARE:caras,caras argintiu,caracuda alba,caras florean,peste balan.
DENUMIREA STIINTIFICA:carassius auratus gibelio.
FAMILIA:ciprinide.
DIMENSIUNI:lungimea obisnuita 15-20 cm,exceptionala 40 cm;greutatea 80-300 g,exceptionala 1-2 kg.
PESCUITUL CARASULUI: ofera clipe foarte placute pescarului de ses,mai ales in lunile cand acesta da bine la undita. Acest peste populeaza azi destule ape domoale si in special baltile lor de inundatie.
Mai putin mofturos decat celelalte specii din neamul crapului,carasul ramane,in multe zile ale sezonului de pescuit singura preocupare mai activa a pescarului de ses,motiv pentru care pescarii se intereseaza indeaproape de introducerea lui mai ales in lacurile si iazurile afectate pescuitului cu undita.
Carasul il vom cauta mai cu seama in apele statatoare cu fundul malos,in apropiere de vegetatii,uneori chiar printre ierburi si palcuri de stuf,in ochiuri cu apa mai mult sau mai putin tulburi.
Pescuitul carasului este un pescuit de finete. Cu cat undita este mai fin alcatuita cu atat vom avea rezultate mai rodnice.
Undita va fi mai usoara si mai lunga(de 4-5 m) cand nu pescuim din barca;firul strunei cel mult 0,15 mm,iar carligul dupa natura momelii folosita:8-10 pt. rama si 10-12 pt. cocolosii de mamaliga sau bobul de grau fiert. Un plumbaj potrivit poate fi cu plumbi mici nr.7-8-9, cu o pluta usoara.
Momelile cele mai ademenitoare pt. caras sunt:
- viermusul
- ramele de balegar
- ramele cenusii mici
vara carasul merge bine la:
- bobul de grau fiert
- cocolosii de mamaliga
- paine.
Este necesar ca inainte de a incepe pescuitul sa facem o nadire de fund. adim un loc restrans in a carui zona vom mentine carligul cu momeala si vom reimprospata din cand in cand cu cocolosi de nada mici cat o aluna,cu grija insa de a nu fi prea darnici.
Fiind un pescuit de fund,vom masura bine adancimea apei cu plumbul-sonda,inainte de a ajusta pluta. Sunt insa unele situatii,mai ales cand fundul are bradis mult,cand trebuie sa potrivim pluta in asa fel in cat momeala sa ramana in cativa centimetri deasupra fundului. Alte ori,vara mai cu seama, se intampla ca acest peste sa muste si intre ape.
In zilele cand constatam ca pestele nu musca,il putem imbia prin alte mijloace: incercam si alte momeli si recurgem la jocul de pluta,tatonind totodata si adancimea la care pestele reactioneaza mai convenabil.
Miscarea de intepare va fi simpla, fara nici un fel de bruscare. Pescuid cu rama,inteparea se va face atunci cand pluta se scufunda; pescuind cu cocoloase mici de mamaliga sau paine,nu mai asteptam coborarea plutei, ci intepam la cea mai mica tresarire a acesteia.
Timpul cel mai potrivit pentru pescuitul carasului este primavara,pana la bataie,apoi vara si in special toamna , durand pana tarziu, daca apele nu se racesc brusc.
Fir intins! si visati la "MAREA CAPTURA".
adolf ai uitat sau nu ai vrut saspui care caracteristica specifica lui
imi pace prezentatea..adevarata si foarte la subiect..insa as mai adauga ca are o trasatura foarte carecteristica "lui"..asa multi pescari dandu-si seama de ce peste are in carlig...felicitari pt informatii..