Viermele rosu de namol

Nade si momeli
Prea putin cunoscut la noi,este una din cele mai eficace momeli pentru pestii mici si mijlocii si de multe ori singura speranta de a obtine rezultate bune in anumite intreceri intre pescari.

Viermele rosu de namol care,de fapt,este larva acvatica a unei insecte(chironomus plumosus) din familia Tipula,foarte apropiata de tantar.



Numele populardat acestei insecte pare sa fie "tantaroi". Larva sa (viermele rosu de namol) are o culoare frumoasa,rosie-sange si are aspectul unui vierme foarte subtire,avand o grosime de un milimetru.Viermele rosu de namol este atat de gingas ca dimensiune,incat nu se poate folosi decat pe carlige foarte mici(nr.16-24).

Este cea mai dificila momeala de pus pe carlig.

Acest mic animal este format dintrun cap verde-inchis,foarte tare si dintr-un sac membranos extrem de subtire,formand corpul,umplut cu un lichid rosu si limpede.

Daca nu-l prinde-m bine in carlig,viermele se goleste de acest lichid,isi pierde culoarea si nu mai prezinta nici o valoare ca momeala.Tehnica de prindere a acestei momeli in carlig este greoaie si cere o anumita ucenicie.

Apucam usor viermele intre degetul cel mare si aratator,apoi inseram varful carligului intre al 2-lea si al 3-lea inel al trupului,plecand de la cap;in acest moment impingem cu un deget,foarte incet,pielea stransa pe carlig ,pentru al face sa urmeze (fara sa se sparga) curbura carligului.
Se lasa asa fara a urmari sa iasa carligul in afara.

Pentru recoltarea acestei momeli atat de pretioase procedam astfel:strangem la un loc globul scos de pe fundul namolos al baltii sau a raului cu ajutorul unei drage de mana ;apoi varsam globul peste un ciur foarte fin,pe care-l scufundam in apa,pentru a inlatura namolul.

Numai larvele raman in panza ciurului.

Recoltarea acestei larve se face in orice anotimp.Se conserva vie,punand-o pe muschi umed,sau intre carpe usor ude.

In timpul pescuitului o vom feri de caldura soarelui,tinand-o la umbra.

Daca isi pierde vigoarea,o stropim cu putina apa sau o scufundam cateva secunde in rau,dupa care isi revine de cele mai multe ori.

FIR INTINS! si visati la "MAREA CAPTURA".

Viermele rosu de namol : 0 comentarii

Nu exista comentarii