Montura plantat(ace, fire rig, plumbi)!!!!????

Monturi noduri pescuit
Share
Salutare!!!

Am si eu o problema mai arzatoare si anume in ultimele partide de pescuit la plantat pe 2012 am avut foarte multe ratari.

Va rog sa dati click pe urmatorul link pentru a vedea monturile si descrierea lor: http://www.infopescar.tv/forum/fire-si-carlige/montura-plantat-ace-fire-rig-plumbi-t15027.html

Montura plantat(ace, fire rig, plumbi)!!!!???? : 12 comentarii

  • te inseli in ceea ce priveste montura kd, se poate folosii si cu momeala flotanta, chiar aceasta momeala este recomandata cu montura kd, dar poate fi folosita si cu scufundatoare.

  • clar semi-fixa la ce greutate are plumbul. vezi ca montura kd e promovata de cei de la korda pentru boilies scufundator, asa ca trebuie sa renunti la momeala flotanta.

  • ma gandesc sa folosesc pentru inceput o montura kd cu carlig fox arma point ssc nr.8.
    ce montura folosea prietenul tau, in-line s-au semi fixa???

  • chiar ieri am discutat despre monturi cu un amic care e mult mai experimentat decat mine la pescuitul crapului pe balta (merge si la competitii) si spunea ca el la plantat foloseste plumb de 200 gr., forfac de 20-25 cm cu fir foarte suplu pentru a-i da crapului libertate de miscare in momentul in care inghite momeala iar in momentul evadarii inteparea survine instantaneu. ai putea sa combini montura asta si cu un d-rig la momeala de pe carlig. e foarte versatil si nu rateaza niciodata buza de jos a mustaciosului.

  • de experimentat, am sa experimentez la vara, dar vreau sa am un punt de plecare cat mai solid.
    forfacul pe care il folosesc este undeva la 15cm lungime, firul folosit la ultima partida a fost sufix silky soft de 15lb.

  • in teorie totul pare sa arate bine dar uite ca din nou practica ne omoara. e greu sa enunti cheia succesului, mai ales atunci cand pescuim in locuri diferite. crapii se hranesc diferit in functie de anotimp, conditii meteo si locatie. de aceea un raspuns la esecul unei monturi universal valabil, nu se poate da. in schimb, experimentand cu rabdare s-ar putea sa-ti gasesti singur raspunsul. te poti juca cu lungimea forfacului, cu materialul din care este confectionat variind de la rigid la suplu, etc.

    din cate am inteles eu, la tine intepatura se produce superficial in buza pestelui. oare asta nu poate sa insemne ca firul de la forfac se tensioneaza inainte ca acesta sa inghita carligul? sau poate firul nu este destul de suplu sa se roteasca pentru a permite dupa aspirarea carligului intoarcerea acestuia catre buza de jos? e de discutat...

  • lansetele pe care le folosesc sunt de 3lb, dar nu cred ca aceasta ar fi cauza ca nu se inteapa bine pestele, sunt sigur ca de vina este montura.
    distanta intre curbura carligului si momela este de aproximativ 3-5 mm.

  • cand pierzi pestele pe drum e clar ca se inteapa superficial. pricipalele cauze sunt legate de mecanica monturii, calitatea carligului (si aici iti spun din experienta ca daca ai prundis sau scoici pe substrat se toceste varful si dupa o partida scurta) plus ca la distanta de 100-120 metri la care ai spus ca plantezi, ai nevoie de un fir principal cu elongatie cat mai mica si o lanseta cu varf rigid (nu-ti spun cati vad pe balta ca planteaza monturi pe lansete de feeder la 150-200m).

    carligele pe care le folosesc in principal cu rezultate bune sunt astea:

    pe balta
    -drennan continental boilie hook
    -partridge f point f8
    -drennan continental star point

    pe prut
    -esp raptor g4
    -esp raptor d7
    -korda wide gape

    ca marimi pe balta, primavara numerele 4,6 si chiar 8 cand folosesc o singura boaba de porumb, vara 4 si 2. pe substrat malos prefer carlige mai usoare cu tija subtire iar la cel dur ceva mai pline in tija.

    la prut doar cu tija robusta pentru ca nu de putine ori le-am scos indreptate. si aici cele mai solide s-au dovedit raptor g4 de la esp cu care am nasit destui amuri. fire intinse!

    ps: ce lungime folosesti la firul de par intre momeala si curbura carligului?

  • @evelin
    nu folosesc 4 boabe, pe firul de par pun 1 bob de porumb, 1 biluta mica de polistiren si iara 1 bob de porumb pentru a face momeala critic echilibrata. cat in ceea ce priveste intepatul, il las destul de mult.
    mai toti pestii pe care i-am adus la mal erau intepati de buza de jos dar acul se tinea intr-o pielita mica, ca si cum ai baga un ac pe sub primul strat de piele al unui deget.




    @swarthy
    am folosit numai momeala critic echilibrata, firul pe care il folosesc nu are elongatie dar il voi schimba in acest an.

    ps: ce ace folosesti(marime si marca)???

  • in primul rand, pe un substrat tare, fara agataturi si mai ales la adancime mica, eu nu folosesc momeala flotanta. daca montura aia nu este echilibrata critic, iti dai seama cum flutura rigul ala de 17 cm in curent (ca si pe balta mai bate vantul nu?...) asta nu poate da decat un semnal de amenintare catre conu' crap. daca simti nevoia sa ridici momeala de pe substrat, foloseste la doua boabe de porumb, putina spuma flotanta si pune pe forfac la 1,5-2 cm de ochetul carligului putina pasta de tungsten. ai mai putea sa imbunatatesti mecanica monturii cu o bucatica de tub termo-contractil aplicata pe ochet. din experienta mea da roade. nu in ultimul rand, avand in vedere distanta mare la care pescuiesti, ar trebui sa folosesti un fir principal cu elongatie minima pentru o intepare mai ferma. este adevarat ca un fir mai elastic te ajuta in drill cand pestele vrea sa evadeze dar poti compensa cu o mulineta care stie de frana micrometrica. mai conteaza si distanta pe care o lasi pe firul de par, intre momeala si curbura carligului...eu folosesc 5-7 mm la crap si lipit de curbura pentru amur. asa am avut rezultate unde pescuiesc eu, dar fiecare poate experimenta...