pescuitul la sheffield

Tehnici de pescuit
Share
as vrea sa stiu mai tot ce se poate despre aceasta tehnica.nadire tot.daca stie careva si vrea sa imi zica si mie as fi recunoscator....ma pregatesc de concurs si......

pescuitul la sheffield : 17 comentarii

  • tristan,scuze pentru prima parte a mesajului, te-am confundat cu jonny_23. ato


  • salut.in primul rand nu mi-ai spus daca ai gasit ceea ce te interesa pe site-ul pe care ti l-am indicat;-) sau daca mai ai alte intrebari legate de stilul sheffield (sunt convins ca nu ai inteles chiar tot sau daca da, treci la practica:-d.
    la ultima ta intrebarea iti raspund astfel:
    prima deosebire consta in faptul ca tehnicile pe care le-ai mentionat, au fost "inventate" in tari diferite, iar fiecare stil incearca sa faca fata unor anume conditii de pescuit existente in acele regiuni si a unor pesti tematori si fara prea multa pofta de mancare. astfel, in anglia = sheffied, in franta = rubeziana(in frantuzeste-roubaisienne)iar in italia = bologneza (prima si ultima purtand numele localitatilor unde se presupune ca au fost inventate). urmatoarea deosebire consta in echipamentul folosit. fiecare tehnica are echipamentul ei specific, cu unele asemanari totusi de celelalte tehnici, pentru ca exista si asemanari,iar ultima deosebire(sper, nu sunt chiar doctor in domeniu):-), consta in tehnica de pescuit propriu-zisa, din care voi specifica doar cateva din deosebirile existente intre tehnici (sper eu concludente):
    sheffild-ul se foloseste in special pe lacuri, balti, chiar si pe raurile care au un curent mai lent, la distante mari (care depasesc de regula 15-25m) si la adancimi care depasesc cu mult lungimea lansetei(10-15m).lanseta este una usoara, de regula din trei segmente si cu lungimi de 3,6m, 3,9m, 4,2m, 4,5m ,4,8m, cu foarte multe inele. datorita nr. foarte mare de inele cu picior lung(16-17), avem un control foarte bun al liniei, o lansare precisa, iar firul ud nu se lipeste de varga. se pot folosi linii foarte fine (0,12-0,18 max.) pescuind cu pluta fixa sau culisanta in functie de adancimea apei, cu firul scufundat sau nu in functie de vant, curenti sau valuri. plutele pentru sheffield sunt lestate (sau nu) si au o lungime mare (30-40 cm., sunt chiar si mai lungi de atat, depinde de distanta si adancimea la care se pescuieste)si se prind pe fir intr-un singur punct prin intermediul unui conector special sau al unei agrafe cu vartej,in comparatie cu celelalte tehnici unde pluta se prinde in doua puncte si este numai fixa. firul folosit este rigid (nu are elasticitate), de tip sinking, pentru a putea fi scufundat sub nivelul apei si sa nu mai fie influentat de vant sau de curentii de suprafata. forfacul este foarte lung cca 50cm. putand fi si lestat. mulineta de dimensiuni mici, dar cu un raport mare de recuperare pentru aducerea rapida a liniei in vedere schimbarii momelii sau a refacerii acesteia.
    sunt plute speciale care permit pescuitul cu sheffied si in rauri cu un curent puternic inlocuind astfel bologneza, dar asta este o alta poveste. specific acestei metode este ca de regula linia este scufundata, varful lansetei se mentine in apa cca 15-20 cm, iar inteparea pestelui se face in lateral stanga-dreapta in functie de cum este creata "burta" firului
    bologneza se adreseaza in special pentru pescuitul pe rauri, varga este telescopica cu cate un inel pe fiecare tronson iar pe varf mai are doua inele care culiseaza (atentie la aceste inele ca daca nu sunt bine fixate incurca firul. firul nu este scufundator, si nu se lasa pe suprafata apei in timpul pescuitului, dar nici nu impiedica pluta in deplasarea ei(mentinem permanent contactul cu pluta) ci o retinem din varful lansetei din cand in cand. mulineta trebuie sa fie mai micuta, de capacitate 100-150m fir de 018mm, nu trebuie sa fie ceva pretentios, avand mai mult rolul de a inmagazina firul si de-a obosi un peste mai mare. grosimea firelor folosite se aseamana cu cele folosite la sheffield, de regula putin mai groase pentru ca si pestii sunt mai bataiosi dar si agataturile nedorite mai frecvente (linia curge la vale nu sta pe loc).
    cu putina indemanare si multa atentie varga se poate folosi si la pesuitul prin metoda sheffield, numai ca este putin mai grea, distanta mare intre inele va permite firului sa se lipeasca de varga si nu in ultimul rand precizia si distanta de lansare cam au de suferit.
    rubeziana se poate folosi atat in pesuitul pe ape linistite cat si pe rauri cu un curent mai rapid. totul depide de lestajul liniei de pescuit care se face in functie de curentul apei. seamana mai mult cu pescuitul clasic, la fix, cu varga telescopica sau din bucati. deosebirea consta in lungimea vergii, in greutatea si rigiditatea acesteia, in faptul ca se folosesc fire foarte subtiri(cele mai mici dimensiuni) si ace foarte mici, in lungimea liniei de pescuit care este foarte scurta (de regula, intre varful batului si pluta nu este o lungime mai mare de 0,75cm-1m., la 2-3m, linia este deja prea lunga), in existenta unui elastic amortizor(de diferite dimensiuni in functie de grosimea liniei de pescuit) in tronsoanele de varf(kitul, care practic seamana cu un "fix" mai mic, numai ca varful este rigid si taiat astfel incat sa permita iesirea elasticului care preia socurile si oboseste pestele prins) si nu in ultimul rand al pretului de achizitie al intregului echipament care este cam prohibit pentru marea majoritate a celor dintre noi:-(. deosebirea intre cele trei tehnici consta si in faptul cum se face nadirea. fiecare tehnica are propriu mod de nadire, chiar daca nada se aseamana.ceea ce este cu adevarat comun este ca toate trei folosesc monturi cat mai fine si sunt destinate unui pescuit cu adevarat sportiv si de elita.poate intr-o zi cand o sa am timp, am sa postez la "articole" cate ceva din tehnicile de stationar, dar asta cand o incepe prohibitia si nu o sa mai fiu pe maluri de ape. pana atunci, fir intins tuturor si nu uitati... sa mai si eliberati din pestii prinsi, nu faceti genocid;-). ato

  • prin ce se deosebeste tehnica sheffield de bolognese sau de rubesiana? care are fi aplicabilitatea fiecarei tehnici in parte?

  • nu cred ca lanseta ta este pentru sheffield. iti dau adresa unui site unde vei gasi aproape totul despre sheffield www.pescari4ever.ro/?q=node/157 .daca mai ai nelamuriri iti stau la dispozitie. (sa introduci adresa site-ului exact asa cum este scrisa.cu stima, ato.

  • am fir 0,18 dar habar am de care e si scufundator sigur nu e.ce fir imi recomanzi si ce natzie de ace.la firma ma refer.precizez ca dau dupa ciortan si caras,platica.daca imi poti recomanda cateva feluri de nada ar fi perfect.veau sa utilizez in nada viermusi etc

  • iti multumesc tare mult.am citit o data.o voi reciti de trei patru ori pana imi intra in cap care e spilu.daca ai placerea sa ma ajuti ti-as fi recunoscator.eu am o lanseta de mach de 4 metrii 9 inele actiune 10-40 283 gr mulineta okuma zorax un singur rulment.ce parere ai?

  • pescuitul cu ajutorul metodei sheffield este un domeniu vast.nu stiu cat cunosti despre acest subiect asa ca am sa te rog sa fi mai explicit. ce anume te intereseaza? montura, nada, tehnica de nadire, pescuitul propriu-zis etc. pentru inceput iti voi transmite cateva generalitati, urmand sa postezi ceea ce te intereseaza cu adevarat.

    sheffield-ul se foloseste in general atunci cand este necesar pescuitul cu pluta la distante mari (peste 15-25m, ajungand in unele cazuri pana la 70m) si la adancimi ce depasesc cu mult lungimea vergii (in acest caz folosindu-se pluta culisanta). lansetele cele mai uzuale sunt cele de tipul competition match de 3.9m sau 4.2m cu foarte multe inele cu picior lung(16-17). acestea permit lansari foarte precise si la distante mari, iar datorita inelelor cu picior lung nu permit lipirea firului de lanseta. tot datorita lungimii destul de mari a lansetelor putem avea un control foarte bun asupra plutei. mulineta pentru aceasta tehnica trebuie sa fie de o dimensiune mica, cu tambur long cast, sa aiba o recuperare rapida si cel mai important, sa se potriveasca perfect cu lanseta (varful conului descris de fir atunci cand iese de pe tambur trebuie sa fie in dreptul primului inel). este bine ca mulineta sa fie destinata numai acestui tip de pescuit. firul folosit trebuie sa fie de tip scufundator, pentru a putea fi scufundat imediat dupa lansare (in acest fel nu se va mai crea acea "burta" suparatoare care face pescuitul imposibil), ceea ce va inseamna intepaturi rapide si precise, fara rateuri.

    grosimea firului este in general intre 0.10 si 0.18 (personal folosesc linie principala 0.14 - 0.16 cu leader de cca 30cm acesta fiind cu 0,02mm mai subtire). plutele care se folosesc sunt cele lestate, culisante, speciale pentru sheffield cand adancimea apei depaseste lungimea lansetei sau fixe cand apa are sub 3,5m adancime. greutatea plutei se alege in functie de distanta la care se pescuieste si conditiile de pe balta (curent, vant etc), iar lestul in functie de pestele urmarit si adancimea apei. faptul ca pluta culiseaza intre doua noduri sau intre nodul opritor (culisant) si plumbajul principal permite pescuitul la adancimi mai mari decat lungimea vergii. pluta se prinde pe fir prin intermediul unui conector special sau a unei agrafe cu vartej. pentru blocarea cursei plutei se folosesc noduri culisante. nodul de jos trebuie asezat la o inaltime destul de mare fata de plumb, in asa fel incat atunci cand suntem in pozitie de lansare, pluta sa nu atinga plumbul deoarece in timpul lansarii acesta poate lovi pluta, deteriorand-o). nodul de sus este cel care determina adancimea la care pescuim. se gasesc acum si plute cu lest variabil (prin scoaterea sau adaugarea unor saibe) si care se pot folosi in foarte multe cazuri. lestarea liniei trebuie facuta, asa cum am spus, in functie de pestele urmarit si adancimea apei. in general se folosesc plumbaje intre 1 si 2 gr.; cu cat adancimea apei este mai mare se foloseste un plumbaj mai greu pentru ca montura sa ajunga mai rapid pe fundul apei, dar aceasta nu trebuie sa fie foarte mare pentru a nu micsora sensibilitatea. se poate folosi un plumbaj unic culisant (are avantajul ca nu se incurca asa usor si coboara foarte rapid) sau un plumbaj format din multe alice distribuite pe linie (si care este foarte sensibil). carlige trebuie sa fie mici, subtiri, de foarte buna calitate, ascutite electrochimic, cu tija lunga daca se foloseste ca momeala rama si tija scurta daca se foloseste viermusul sau momeli vegetale. marimile cele mai des folosite sunt intre 12 si 18. forfacul este in general mult mai mare decat in cazul pescuitului la fix (cca 50 cm) putand fi si lestat. tehnica propriu-zisa ar consta in: dupa ce am ales locul de pescuit si am pregatit lanseta cu montura adecvata, se vor face cateva lanseuri pentru a determina lungimea la care vom pescui, directia, adancimea apei, curentul existent si vor fi facute modificari asupra liniei de pescuit (daca este cazul). cand am hotarat distanta la care vom pescui, executam o lansare si marcam pe firul de la mulineta cu un marker special(negru) ca sa ne asiguram ca toate lansarile vor fi facute la aceeasi distanta. dupa aceasta, asezam varga pe suport si nadim locul. in cazul in care distanta este prea mare se va folosi o prastie pentru nadire.


    dupa ce am nadit locul putem recupera, pune momeala in carlig si lansa din nou, dar atentie, pentru a putea scufunda linia si a ne mentine la aceeasi distanta la care nadim, trebuie sa lansam cu 4-5m mai departe de locul in care am nadit, dupa care se introduce varful lansetei in apa circa 30-40cm si mulinam repede cateva ture de manivela(pana la semnul facut cu marker-ul pe fir). lanseta se mentine cu varful in apa (cca 15cm) si nu ne ramane decat sa asteptam pestele.la semnalul plutei, executam miscarea de intepare care nu se va face drept in sus ci in lateral (stanga sau dreapta in functie de conditiile concrete de la fata locului)pentru siguranta echipamentului dvs. folositi minciogul pentru scoaterea oricarui peste care depaseste 200-300g. nadele se prepara in functie de preferintele categoriei de peste pe care dorim sa-l prindem, dar in compozitia acesteia este obligatoriu sa se regaseasca in procent destul de mare ceea ce vom folosi ca momeala. sper ca am fost cat de cat de ajutor. fir zbarnait in concurs si daca mai sunt nelamuriri (si sigur mai sunt), va astept cu intrebari concrete.ato