- Activitati
- Despre pescuit
- Anunturi
- Discutii
- Utile
Se poarta ,,elesteul\'\' - dar?
Atelier pescaresc
- iorgu.pescaru
- 09-03-2010
- 11839
- 25
Locuiesc la 40-50m. de un lac. In urma cu doi ani, din pasiune si ca urmare a ,,trendului'' de a avea la domiciliu un mini luciu de apa,am luat decizia sa incerc. Suprafata de care dispun intruneste toate conditiile, mai ales ca panza freatica este la o adancime de 4m. Am trasat dimensiunea de 15m.X 8m. si cu ajutorul unui mini excavator am sapat pana la adancimea de 1,90m.F.foarte multa munca. Dupa taluzarea malurilor, am plantat pe o latura, trestie de bambus, iar pe cele 3 laturi, salcii ,,plangatoare'' si salcii ,,crete''. Acum este un mini rai.Anul trecut,prin luna martie, dupa ce am forat un put, am trecut la alimentarea cu apa a elesteului. Dupa 3 zile a fost plin. La inceputul lunii aprilie am inceput, popularea cu pestii prinsi la partidele de pescuit facute in acea perioada, care a constat in vreo 30 de carasi de 700gr.-1kg. S-au adaptat excelent si prin iunie, am mai bagat in elesteu, 3 teni de 2,5kg. si doi crapi rom.de 4kg. bucata. In fiecare dimineata le dadeam sa manance si stateam 30-40de minute acolo. Frumoase amintiri. DAR pe 28 iunie DOLIU. Pe suprafata apei erau morti totii tenii si un romanesc. Cu toata varsta mea de om matur, credeti-ma ca am plans.De trei zile vremea a fost caniculara si pe apa a inceput sa creasca ,,matasea broastei''. Pestele cred ca s-a sufocat si a murit. A doua zi am bagat o instalatie de oxigenare (mai bine zis de vibrare), am alimentat cu apa proaspata pe o parte, iar pe alta apa iesea din elesteu. Dupa 2 zile a murit si celalalt crap si am luat decizia sa scad apa. Comform faptului stiut referitor la supravietuirea carasului, acesta a trait tot,si in situatia cand mai era doar 2-3 cm.de apa.In final am impartit la vecini o parte din peste si sunt in cautarea metodei de supravietuire a pestilor. Mai este putin si vine primavara. Rog in modul cel mai serios cine detine un sfat, o solutie sau a trecut prin acesta experienta, sa binevoiasca a ma ajuta. Orice parere este binevenita. Sunt o persoana implicata total in ceea ce fac, dar cred ca de data aceasta m-am cam descurajat. Va rog redati-mi speranta.
Iubiti natura,merita
Iubiti natura,merita
Se poarta ,,elesteul\'\' - dar? : 25 comentarii
- Comenteaza
Capturile pescarilor
Ultimele anunturi
Subiecte in forum
- Noi
- Comentariu nou
@zvety, in primul rand iti multumesc pentru implicarea ta in acest subiect. asa cum au spus si prietenii mei, la aceiasi concluzie am ajuns si eu. oxigenarea prin ventilatie si filtrare. cand sunt mai multi sustinatori ai unei solutii, fiind toti pe aceiasi lungime de unda, sunt sigur ca am gasit rezolvarea cautata. va doresc la toti numai bine atat voua cat si familiei voastre.
iubiti natura,merita.
sa spun si eu cateva, poate voi fi de ajutor.
helesteu nu am dar sunt acvarist de ani buni, si am invatat mai multe despre domeniu pt ca imi place.
daca tot nu aveti pesti multi in balta, le puteti reda libertatea sau la tigaie.
goliti toata apa din gropa, apoi faceti un invelis pe fundul acesteia si pe pereti cu folie (cautati folie mai groasa pe helestee).
va si puteti modifica dimensiunile facand gropa in trepte.
folia o prindeti cu pietre mai mari, de maluri, si bineinteles puneti si pe fund pt a nu fi ridicata la suprafata, de apa. pe langa pietrele mari de pe mal va puteti pune pietris mai mic.
dupa ce sunteti sigur ca ati facut bine cu folia, puteti da drumu la apa inauntru.
si acum partea cea mai importanta: va recomand sa investiti cativa banuti si sa va cumparati un filtru special pt helestee.
daca vi l-ati cumparat il montati si il lasati sa functioneze fara pesti in el vreo saptamana (curata apa), dupa ce va bagati si pestii, sa fiti sigur ca va functiona in cele mai bune conditii mai ales in timpul verii.
cautati filtru care trage apa din helesteu si o da inapoi sub forma de arteziana sau alte solutii din care sa se vada ca face aerare mare pt a nu mai lipsi pestii de aer.
pt algele exista solutii speciale.
@vanezu am vizualizat link-ul propus. am un prieten la 2 km. de mine care are asa ceva. sunt superbi dar f.pretentiosi din toate punctele de vedere: hrana,sanatate,temperatura constanta a apei. ii ocupa tot timpul liber cei 26 de pesti mentionati de tine. si mai este aspectul de orgoliu. vreau sa populez cu ce prind eu. multumesc de sugestie.
@szilveszter nu este vorba de partea financiara, nu sunt mogul, dar o investitie domestica am putere sa o fac. cred ca daca oxigenez noaptea, are eficienta mai mare. multumesc de sfat.
@liviu apa este la 3,5-4m. solul este argilo-nisipos. dupa umplere,care dureaza 40-48 de ore, trebuie sa alimentez iar la 2-3 zile. depinde de temperatura de afara. multumesc pentru idee.
iubiti natura, merita.
iorgu incearca sa faci ceva sa circule apa la tine la ce adancime este panza freatica si ce straturi de sol ai
iorgu pescaru m-ai pus sa gindesc cu balta ta:-)))incearca sa bagi o pompa si sa pulverizezi dupa cum am mai scris ca am vazut,dar noaptea si atunci apa se si raceste si se si oxigeneaza.ce zici ?si nici investitia nu e mare ca faci o duza din teava batuta la capat si citiva metri de teava de plastic ca pompa ai zis ca ai.pe absorbtie pui o plasa de sirma si gata
in magazinele tip "zoo center" gasesti un inhibator pentru matase.
nu renunt uitate pe site-uri cu koi carp
sunt practic niste crapi colorati foarte bine se adapteaza si la noi.
dar nu asta e ideea ci pe site-urile acelea gasesti foarte multe informatii despro un pond --bazin ornamental
de ce sa nu-l faci super frumos si foarte simplu
daca te pot ajuta cu informatii concrete o fac cu mare placere
@amur2 sunt in total de acord cu tine. zona ta este mai temperata fata de arsitile verii de la ses. daca nu scot matasea broastei o zi, deja luciul de apa nu se mai vede. aceasta prolifereaza extraordinar de repede si de cantitativ.
locuiesc in mm .si eu am avut probleme cu matasea broastei,pe care oscot cu un minciog la care i-am pus o perdea fina.oricum nu pare sa-i deranjeze.
gabita am intrat la adresa data de tine si mi-a fost de ceva ajutor.mai sunt baieti cu aceasta probl.
liviule, asta e cea mai mare problema, incepand cu luna iulie.
szilveszter cred ca daca scap de matasea broastei am o sansa cu conditia sa fac ce a zis:
vanezu, adica sa circule apa in continuare.vane m-am oprit la pesti autohtoni deoarece am crezut ca sunt mai putin pretentiosi, dar in zona mea, vara sunt
frecvent 36-39grade!!!
amur2 sincer te invidiez (glumesc) pentru populatia mare pe care o ai in bazin. te rog spune-mi in ce zona locuiesti. ai un bazin la jumatate volum fata de al meu. eu bag apa la 2 zile si tot degeaba, in iulie nu mai rezista. dar merg inainte - sper cu folos.
solutia pentru o suprafata asa de mica este recircularea.
sau preschimbarea totala a apei la o anumita perioada de timp.
eu am un bazin de beton cu trei trepte de adancimi,
pe fiecare nivel datorita inaltimii coloanei de apa sunt 3 temperaturi diferite(variatia e foarte mica dar poechinotermele o simt).
schimb apa total din mai pana in octombrie cam in fiecare din aceste luni (poate in august de 2 ori)
de fiecare data la fac o "baie" cu var pestilor.
intotdeauna cand aduc pesti din alta parte le fac
"baie" cu lapte de var pentru a evita imbolnavirile
in general bolile in piscicultura nu prea se trateaza ci mai mult se previn.
in bazin nu tin decat caras pentru ca e mult mai rezistent la continutul scazut de oxigen.
cu crapul este alta poveste acesta e mult mai pretentios, dar cautati pe net koi carp ponds
sau crapi ornamentali in bazine si ve-ti gasi o sumedenie de subiecte.