Chefal
Capul mare si turtit dorso-ventral, este acoperit de solzi pina in virful botului. Ochiul este prevazut cu o pleaopa adipoasa foarte dezvoltata. Lungimea la care ajunge este de 62 cm. Iar greutatea de 3,5 kg., dar asta dupa ce trece de 16 ani. Lungimea obisnuita este insa de 25-50 cm., iar greutatea de 300-1 000 gr. Chefalul mare creste mai repede decit celelalte specii de chefali. Se reproduce la virsta de 5-6 ani, cind depaseste lungimea de 30 cm
Reproducerea la Chefal
Locurile de reproducere sunt in mare, unde femela depune 3 000 000 - 8 000 000 de icre foarte mici. Desi prolificitatea lui este atit de mare, chefalul nu se gaseste in numar atit de mare procentul de supravietuire al puilor fiind foarte redus. Daca reproducerea are loc in largul marii in intervalul august-septembrie, iar iernatul la adincimea de 80 cm., incepind din luna mai, atit puii cit si adultii migreaza spre coasta, patrunzind in lacurile litorale si chiar in gurile fluviilor. Aici cauta apa bine incalzita si fundul bogat in detritus, pe care il consuma impreuna cu viermii si larvele de insecte care se gasesc in el. Cit timp temperatura apei este ridicata si apa calda, nu paraseste aceste regiuni putin adinci
Chefal - modul de hranire
Despre pescuitul la - Chefal
Chefalul - se poate pescui cu lanseta, in special la fund , folosind
- rame de mare
- sau alti viermi marini
In porturi chefalul se pescuieste cu undita, cu pluta, folosind ca momeala chiar si paine sau cascaval!!!
La pescuitul la fund sau cu pluta se recomanda utilizarea momelei naturale, proaspate, cele mai bune rezultate obtinandu-se la rama de mare sau la scoica.
Chefalul mic se mai prinde uneori si la miez de paine. Desi majoritatea pescarilor prefera sa pescuiasca cu rame de mare, care sunt oferite de particulari la preturi destul de ridicate, daca vizati capturile mai mari (peste 300 g/buc) personal va recomand sa folositi scoicile.
Gastronomia la - Chefal
Activitate Chefal