Despre Scobar

Chondrostoma Nasus | podut, podete, scobai, podus, podar, tarnic, carmaci
img
Share

Caracteristici

greutate 1-2
lungime 0
lungime max. 0
lungime retinere 20

Scobar

Scobarul este un peste din familia crapului, avand lungimea (la maturitate)de 25-30 cm,cu greutatea medie de cca.300g. Poate atinge 45-50 cm si o greutate de 1-2 kg,aceste exemplare fiind mult mai rare. Corpul scobarului este lunguiet, cilindric, usor turtit lateral, spatele are culoare neagra sau verde inchis, partile laterale gri-argintiu si burta alba, inotatoarele dorsala si posterioara sunt gri sau negre, iar restul rosiatice cu alb pe margini. Capul se termina cu un nas bombat caracteristic, iar buzele sunt masive din cartilaj

Reproducerea la Scobar

Scobarul ajunge la maturitatea sexuala in cel de-al treilea an de viata. Perioada depunerii icrelor incepe de regula la 20 aprilie si tine pe toata durata lunii mai. Exemplarele capitale sunt considerate cele peste 1,5 kg

Scobar - modul de hranire

Scobarul se hraneste in special cu alge pe care le paste de pe pietre lasand urme caracteristice, dar nu refuza nici larve de insecte, moluste si crustacee de mici dimensiuni, cereale, icre sau chiar pesti mici

Despre pescuitul la - Scobar

Cea mai bun perioada la scobarit este dupa perioada de prohibitie, la sfarsitul lui iunie, cand scobarul lasand in urma instinctele de perpetuare a speciei reincepe cautarea hranei. O alta perioada buna estetoamna in lunile septembrie si octombrie cand scobarul se pregateste de iarna, metabolismul sau fiind reglat pe asimilarea lipidelor in special. Vara, in primele ore ale diminetii din clipa cand vedem pluta pana la orele 10, iar dupamasa dupa orele 16 pana seara, sunt intervalele cu cele mai bune sanse. Iarna cea mai buna perioada este considerata intre orele 11 si 15 Momeala poate fi: grau fiert, arpacas, mamaliga de consistenta tare, porumb, viermusi, larve de tantari.

Gastronomia la - Scobar

Carne foarte gustoasa.

Activitate Scobar