Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Bors de pangasius

Se curata zarzavaturile. Ceapa se taie marunt, morcovul se da prin razatoarea mica, telina la fel si se pun toate la calit in ulei in oala in care se face ciorba. Cand se moaie fara sa se arda se adauga apa si se lasa sa mai fiarba 20 minute. Se pune apoi orezul si ardeiul pasta si se lasa 15 minute, dupa care se pune sucul de rosii si se lasa 10 minute. Daca nu aveti ardei pasta ardeii se pun la inceput la calit cu ceapa, morcovii si telina. Dupa ce a fiert si sucul de rosii se pune borsul,se l ... mai mult

  • Bors de peste
    2 minute
  • 28-03-2010
  • 2786
  • 0
  • 0

6chiftelute de somn cu sos de patrunjel

Se fierb cartofii in apa cu sare timp de 15 minute, pana devin moi.Dupa ce s-au fiert, se scurg, se zdrobesc si se lasa deoparte. Intre timp se pune somnul intr-o tigaie , se acopera cu lapte si se fierbe inabusit 8-10 minute, pana cand carnea devine opaca.Se scoate pestele din tigaie so se pastreaza laptele pentru sos. Se incalzeste cuptorul la 190’C.Se indeparteaza oasele, pielea si se faramiteaza carnea pestelui.Se pune intr-un castron si se amesteca cu cartofii zdrobiti, ketchupul si condi ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 28-03-2010
  • 1416
  • 0
  • 0

Macrou cu maioneza

Ceapa taiata se opareste intr-un baitz obtinut din otet o cana de apa, conimente. Intrun vas se pune pestele la marinat cu ulei ceapa alba si rosie si otet 50 ml. Se lasa la racit dupa care se incorporeaza maioneza obtinuta dintr-un ou fiert, unul crud si 100 ml ulei si cu pestele care a fost scos din marinata, scurs pe servet de harte. Se orneza cu felii de lamaie. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 28-03-2010
  • 1670
  • 0
  • 0

Plachie de crap

Crapul se curata de solzi,intestine,se spala si se cresteaza pe ambele parti dupa numarul de portii dorite si se freaca cu putina sare.Se poate adauga in tava intreg sau bucati.Ceapa se taie,se pune intr-o tigaie cu o cescuta cu apa si se inabusa pana devine sticloasa.Se adauga ardeii taiati cubulete,usturoiul tocat marunt sau zdrobit,rosiile taiate marunt,suc de rosii,o parte din patrunjel tocat marunt(restul se pastreaza pentru la sfarsit),se amesteca bine,dupa care se adauga vinul si se potri ... mai mult

  • Plachie de peste
    2 minute
  • 28-03-2010
  • 3630
  • 0
  • 0

Pasta de icre

Se clatesc icrele sub jet de apa, se lasa la scurs 2 ore. Se piseaza cu o lingura de lemn pana se leaga compozitia. Apoi se mixeaza, adaugand cate un strop de ulei, zeama de lamaie si o felie de paine alba muiata in lapte (miezul). La sfarsit se adauga 2 linguri apa minerala. Se pastreaza la frigider in borcan inchis ermetic. Servim pe felii de paine. ... mai mult

  • Pasta de peste
    1 minute
  • 28-03-2010
  • 4757
  • 0
  • 0

Tartine cu creveti decorticati

Se fierb ouale, se decorjesc si se taie in doua. Se ung feliile de paine cu unt, aseaza cate o jumatate de ou pe fiecare felie de paine, se acopera oul cu o lingura de maioneza. Se presara cu creveti, se orneaza cu patrunjel tocat marunt. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 28-03-2010
  • 2171
  • 0
  • 0

Pastrav umplut cu somon

Se curata pastravul, se spala, se usuca in servet de hartie. Pregateste umplutura: fierb ciupercile in coniac, se da pe robot somonul, adauga ciupercile, pesmetul, oul, martini, condimentele si uleiul. Se umple pestele cu pasta obtinuta, se impacheteza in folie de aluminiu si da la cuptorul incins pentru jumatate de ora. Servim felii reci ca aperitiv sau cu garnitura de legume. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 28-03-2010
  • 1654
  • 0
  • 0

Salata de icre de crap

Icrele proaspete, sãrate, se scurg de apa care s-a format prin dizolvarea sãrii ºi fãrã sã se mai spele, se pun într-un castron, împreunã cu o linguriþã de zeamã de lãmâie. Se bat bine cu furculiþa, ca sã se adune pieliþele, care se vor îndepãrta, ºi ca sã se formeze un lichid vâscos prin spargerea unor boabe de icre. Numai în acel moment începe adãugarea uleiului, ca la maionezã. E preferabil sã nu se punã nici gris, nici miez de pâine, ca sã nu le denatureze gust ... mai mult

  • Icre de peste
    40 minute
  • 28-03-2010
  • 2727
  • 0
  • 0

Pasta de hering

Se curata heringii, se desareaza, apoi se trec prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga ceapa (trecuta prin apa clocotita, apoi tinuta in apa rece cateva minute) si untul, si se mai trec toate prin masina de tocat . Se poate prepara si din chefal, hamsii sau sardele. ... mai mult

  • Pasta de peste
    20 minute
  • 28-03-2010
  • 2863
  • 0
  • 0

Pasta de peste

La untul frecat spuma se adauga pestele rasol trecut prin masina de tocat carne de doua ori, mustarul, sare si piper dupa gust. ... mai mult

  • Pasta de peste
    30 minute
  • 28-03-2010
  • 3039
  • 0
  • 0

Salau cu lamaie

Se fierbe salaul cu morcovul in putina apa, la foc incet, ca sa nu se sfarame. Ardeiul si rosiile, curatate, spalate si taiate felii, se inabuseste in apa cu ulei, pana se inmoaie. Se amesteca apoi cu orezul fiert si se lasa pe foc, sa scada. Sare dupa gust.Se aseaza pe o farfurie alaturi de pestele fiert. Deasupra se toarna zeama de lamaie, putin ulei si verdeata. Se decoreaza cu felii subtiri de lamaie. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 28-03-2010
  • 1731
  • 0
  • 0

Somon la gratar

Mango mare se curata si se taiat in bucati de 1 cm, avocado curatat si taiat cubulete, cana naut din conserva, scurs si spalat. Într-un castron mare, se amesteca paprika, coriandrul si sarea. Se masoara 2 lingurite din amestec si se presara peste somon, frecându-I de acesta. Somonul se pune cu pielea În jos pe gratar.La amestecul de condimente ramas În castron se adauga mango, avocado, nautul, frunzele de coriandru, coaja de lamâie, sucul de lamâie si uleiul; se amesteca bine.Se frige som ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 28-03-2010
  • 2609
  • 0
  • 0

Peste prajit

Pestele se zvanta si se taie in bucati cat sa incapa in gura. Albusul de ou se bate spuma, se amesteca bine sarea, toate condimentele si amidonul alimentar. Bucatile de peste se dau mai intai prin albusul de ou, apoi prin amestecul de condimente. Uleiul se infierbanta intr-un vas si se prajesc in el pe rand bucatile de peste pana devin galben-maronii. Se lasa sa se scurga pe un servet de hartie.se serveste cu orez ... mai mult

  • Peste prajit
    35 minute
  • 28-03-2010
  • 2069
  • 0
  • 0

Peste cu verdeata

Pestele curatat se taie bucati si se lasa sa stea cu sare o jumatate de ora. Ceapa taiata felii foarte subtiri se inabusa cu ulei, pina se topeste, si cu rosiile felii sau bulion, cu sare, piper. Se adauga apoi bucatile de peste, care au stat cu sare. Se da la cuptor si cind pestele este patruns, se pune vinul, foaia de dafin si se mai lasa putin la cuptor Servire Se serveste rece cu patrunjel verde tocat si zeama de lamiie ... mai mult

  • Plachie de peste
    45 minute
  • 27-03-2010
  • 3598
  • 0
  • 0

Medalion de crap

Se spala pestele,se da prin faina si apoi prin ou si iar prin faina.Se pune la prajit in ulei incins de palmier.Pestele trebuie intors,cel putin de 3 sau 4 ori ca sa nu se arda si il prajim 5 minute pe o parte si 5 minute pe cealalta parte,ca se se intrepatrunda bine.Separat se face o mamaliguta,la care adaugam si 2 linguri de ulei(sau o bucatica de unt),ca sa nu se prinda mamaliguta,de vas.La acest fel de mancare merge si un pahar de vin alb.Pofta buna. !!! ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 27-03-2010
  • 2408
  • 0
  • 0

Peste cu salata

Spalam pestele si il punem intr-o tava de yena,peste care punem 1 ceasca de vin,(100 ml vin alb),punem toate condimentele care ne plac,picuram cateva picaturi de ulei de masline extravirgin si punem si rondele de lamaie.Bagam pestele la cuptor pentru 30 de minute.Intre timp curatam cartofii si ii vom pregati pentru prajit.Salata verde spalata si cu salata de Rucola,le vom face o salata,la care vom adauga si niste rondele de ceapa rosie,ulei de masline extravirgin cu lamaie,sare piper,otet de mer ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 27-03-2010
  • 1707
  • 0
  • 0

Medalion de somon

Se spala bine medalionul de somon si se aseaza intr-o tava pe langa care punem o ceapa rosie taiata felioare si doua rosii taiate felii.Se baga la cuptor pentru 30 de minute.Separat se curata cartofii se taie si se aseaza intr-o tava peste care venim cu condimentele care ne plac,apoi punem carnatii , acoperim cu folie de aluminiu si lasam la cuptor circa 40-50 de minute, pentru a se rumeni bine cartoful.Mentionez ca eu mai adaug peste cartofi doua lingurite de unt, pentru a se fragezi bine.Carna ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 27-03-2010
  • 3086
  • 0
  • 0

calcan cu rosii si cartofi

se pune pestele pe gratar dupa ce s-a dat cu sare si piper, apoi eosiile se pun intr-o parte a gratarului sa se coaca ,cartofii se prajesc in ulei incins dupa ce sunt gata se servesc pe o farfurie calcanul, pe margine rosiile si cartofii ... mai mult

  • Peste la gratar
    40 minute
  • 27-03-2010
  • 1483
  • 0
  • 0