Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

crap la protap

Se curata si se spala pestele, se sareaza, apoi se infige intr-un protap (tepusa) din lemn, de la coada spre cap. . Tepusele cu peste se asaza cu spinarea spre jar, sprijinite cu o proptea. Pestele se frige intai pe partea mai groasa , apoi se intoarce pe burta, care este mai subtire si se frige mai repede. Cand este aproape gata se presara cu piper, cimbru sau se unge cu mujdei de usturoi si mamliguta dac este pe balta merge si ceva la rece. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 26-03-2010
  • 1845
  • 0
  • 0

Pastrav prajit

se curata pastravul apoi se cresteaza se da prin sare si malai se se pune la prajit se lasa pana se rumeneste bine apoi dupa ce se scoate adaugam zeama de lamaie peste el, se serveste cald cu mamaliga ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 26-03-2010
  • 1715
  • 0
  • 0

Cega prajita

se curata cega , se taie in felii mai groase care se ung cu zeama de lamaie, se sareaza, , se dau prin faina si se prajesc in ulei . Se serveste fierbinte cu cartofi proaspeti prajiti peste care se presara patrunjel verde taiat marunt si se stropeste cu vin alb ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 26-03-2010
  • 2677
  • 0
  • 0

cega rasol

Cega se spala si se curata de solzii apoi se face o crestatura in lungimea sirei spinarii, extragandu-se nervul care daca nu este scos, pestele se deformeaza in timpul fiertului. Cega fiind un peste cu corpul lung se fierbe intr-un vas special pentru fiert peste, ca sa nu se deformeze. Se pune intai la fiert zarzavatul taiat felii in apa fierbinte, se adauga condimentele si dupa ce acestea sunt apropae fierte se introduce cega si se fierbe lent 15-20 min. Se asaza apoi pe un platou garnisi ... mai mult

  • Rasol de peste
    35 minute
  • 26-03-2010
  • 3395
  • 0
  • 0

Caras prajit

Se curata carasul se spala, se sareaza, apoi se da prin faina amestecata cu boia rosie de ardei dulce si se prajeste in ulei bine incins. La carasul mare se taie capul si se arunca, iar corpul se taie in bucati, sau se cresteaza si se baga sarea printre ele, cu mamaliga si vin ... mai mult

  • Peste prajit
    25 minute
  • 26-03-2010
  • 2306
  • 0
  • 0

File de salau pane

Se spala bine cartofii si, fara a-i curata de coaja se coc in cuptor.Se presara fileurile de peste cu sare si piper, se trec prin faina, prin ouale batute, dupa care prin pesmetul amestecat cu boiaua si cu parmezanul razuit. Se prajesc in uleiul incins pana cand se rumenesc pe ambele parti , apoi se scot pe servetele. Puneti la foc sosul de rosii , o lingura de ulei si maghiranul. Dupa ce da 2-3 clocote se ia de pe foc. Serviti fileurile de salau calde, cu cartofi curatati de coaja si stropiti ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 26-03-2010
  • 2725
  • 0
  • 0

Saramura de biban

Bibanul nu se curata de solzi, se sareaza, se frige pe gratar, pe plita sau pe o tabla pusa pe focul de aragaz si presarata cu sare de bucatarie . Se frige pestele pana se rumeneste pe ambele parti, se rad cu un cutit solzii parliti dupa care se asaza intr-o tava. Deasupra se toarna saramura preparata din apa calda cu sare si ardei iuti taiatai sau cu boia de ardei si se lasa pe foc sa dea intr-un clocot. Se serveste cu mamaliguta calda. cu un vin de trupina si de ce nu cu o felie de branza de o ... mai mult

  • Saramura de peste
    40 minute
  • 26-03-2010
  • 2442
  • 0
  • 0

crap cu usturoi

pestele curatat se despica orizontal in doua de-a lungul sirei spinarii, se scot oasele mari si dupa ce se taie carnea in bucati mai mari, se sareaza, se ung cu putin ulei si se pun pe gratar bine incins. Dupa ce pestele s-a fiert pe ambele parti, se pune intr-o tava si peste el se toarna apa clocotita (in cantitate potrivita), se acopera cu un capac si se lasa sa dea intr-un clocot, dupa care se ia de pe foc si se lasa cu totul sa se raceasca bine. Intre timp, se curata o capatana de usturoi, s ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    35 minute
  • 26-03-2010
  • 1722
  • 0
  • 0

Saramura de peste

Se prepara din peste marunt (crap, biban, platica, caras) sau din burta de crap, care se frige la gratar sau pe plita presarata cu sare. .crapul se curata de arsura si de sare, apoi se aranjeaza pe platou. Se pune deasupra ardei iute taiat marunt, sau se presara cu boia de ardei si peste aceasta se toarna apa fiarta. Se serveste cald sau rece, cu mamaliguta ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 26-03-2010
  • 1753
  • 0
  • 0

Peste la gratar

Pestele curatat, spalat, zvantat s daca este mare taiat in doua pe lungime se sareaza si se lasa sa stea cam 20-30 min. Apoi se sterge cu un servet si se unge cu ulei pe ambele parti. Se asaza pe gratar bine incins, altfel pestele se lipeste de gratar si la intoarcere se rupe. Pestele se intorce numai dupa ce sa fript bine pe o pate, formand o crusta rumenita, astfel incat substantele nutritive sa ramana in el!.se serveste cu cartofi natur pe langa si zeama de lamaie cu o mamaliguta ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 26-03-2010
  • 2713
  • 0
  • 0

pestev rasol

Intr-un vas a carui marime trebuie sa fie aleasa in functie de cea a pestelui, se pune la fiert 1 l de apa in care se adauga legumele taiate in bucati, foaia de dafin, boabele de piper si sare (daca nu s-a sarat din timp pestele). Cand legumele sunt aproape fierte se adauga otet sau zeama de lamaie si pestele care trebuie sa fie complet acoperit de lichid si se continua fierberea aproximativ 10-14 min. Durata de fierbere variaza in functie de marimea pestelui. Pestele se lasa in lichidul in ca ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 26-03-2010
  • 1806
  • 0
  • 0

Fileuri de cod

Se taie codul felii care se tin cateva minute in lapte, apoi se scot, se dau prin faina, ou batut si prin cascaval ras si se prajesc in ulei firbinte. Aceasta operatie se face numai in momentul in care se si serveste pestele, altfel branza se lipeste de tigaie, sau daca se intarzaie servitul, branza se intareste si preparatul nu mai este bun. ... mai mult

  • Peste file
    1 minute
  • 25-03-2010
  • 3910
  • 0
  • 0

Caviar cu cartofi

se pune caviarul intr-o tava se pune ulei peste el apoi se pun si cartofii si se baga la cuptor,cartofii sa fie taiati in felii mai mari, se tine 35 minute,dar in ultimele 10 minute adaugati keceapul peste cartofi si mai bagati inca 10 min.la cuptor ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    35 minute
  • 23-03-2010
  • 1571
  • 0
  • 0

Pastravi la tava

Pastravii se curata de solzi, se golesc de intestine, se spala, apoi se taie aripioarele. Rosiile si ceapa se taie felii, iar patrunjelul se toaca marunt. Intr-un vas rezistent la caldura se aseaza un strat de felii de rosii, un strat de ciuperci bine spalate sis e taie felii si un strat de ceapa. Se presara patrunjel tocat si se aseaza pestele. Se acopera cu restul de rosii si ceapa, se presara patrunjel, se toarna vinul si uleiul si se introduce in cuptor sa fiarba 40-50 minute. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 20-03-2010
  • 2673
  • 0
  • 0

Pastravi la gratar

Se curata pastravii, se spala, se usuca, se ung cu unt, se invelesc in hartie pergament si se pun pe gratarul fierbinte sa se friga pe ambele parti. Se servesc cu zeama de lamaie. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 20-03-2010
  • 1889
  • 0
  • 0

Pastravi prajiti

Se scot solzii de la pastravi, se golesc in interior, se spala si se usuca cu o carpa curata, apoi se pun in lapte cu putina sare. Se dau prin faina si se prajesc in unt firbinte, se pipereaza si se aranjeaza pe platou si se stropesc cu zeama de lamaie, cu unt firbinte si patrunjel tocat, apoi se servesc. ... mai mult

  • Peste prajit
    1 minute
  • 20-03-2010
  • 1750
  • 0
  • 0

Tipar la cuptor

Intr-un vas rezistent la caldura se pune untul, se adauga arpagicul, bucatile de tipar, cimbru, foaie de dafin, sare, piper si vinul. Se pune vasul la cuptor si se lasa acoperit cu capac sa fiarba pana este gata. Se serveste numai cu sosul in care a fiert sau si cu cartofi fierti. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 20-03-2010
  • 4654
  • 0
  • 0

Scrumbii sarate

Ca sa se desareze, scrumbiile se pun pe o sita si sita se pune pe un vas cu apa cu bicarbonat de sodiu- 40g la 1 litru de apa, dar sa nu atinga sita nivelul apei. Apa atrage sarea. Apoi se taie capul, se scoate carnea de pe oase. Laptii se freaca cu ulei si cu ceapa tocata, se adauga zeama de lamaie, putina apa si se toarna peste scrumbii. ... mai mult

  • Gustari din peste
    1 minute
  • 20-03-2010
  • 3076
  • 0
  • 0