Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Scrumbi de dunare la cuptor

Se pregatesc scrumbiile ca si pentru gratar (fara sa se innfaoare in pergament), dar sse pun in tavacu ulei, sare, piper, patrunjel verde tocat, un pahar de vin, zeama de lamaie si se dau la cuptor. Cand sunt gata se aranjeaza pe un platou, se garnisesc cu felii de lamaie si se presara cu patrunjel verde tocat marunt. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 20-03-2010
  • 2215
  • 0
  • 0

Scrumbi de dunare la gratar

Se curata scrumbiile de solzi, se taie burta, se curata de intestine, se spala, se sareaza. Fiecare scrumbie se inveleste in hartie pergament unsa cu ulei, apoi se pun pe un gratar dublu, fierbinte si se aseaza pe jar. Se prajesc pe ambele parti intorcand gratarul. Se scot din hartie si se aseaza pe un platou. Dupa ce s-au racit se indeparteaza capul si coada, se taie apoi de-a lungul spinarii in doua, se scoate sira spinarii, se scot si oasele si se aranjeaza jumatatilede scrumbie pe o farfurie ... mai mult

  • Peste la gratar
    2 minute
  • 20-03-2010
  • 1863
  • 0
  • 0

Scrumbi de dunare rasol

Se curata scrumbiile, se taie in lung, se curata, se spala, se sareaza. Se pun legumele pentru supa sa fiarba si cand sunt fierte se pun scrumbiile, se adauga uleiul si zeama de lamaie si se lasa sa fiarba, apoi se scot din apa si se servesc cu legume fierte. ... mai mult

  • Rasol de peste
    1 minute
  • 20-03-2010
  • 1719
  • 0
  • 0

Peste cu mamaliga

Se pune apa cu un praf de sare la fiert,si se prepara o mamaliga foarte tare. O luam de pe foc si o amestecam cu cascavalul ras,apoi o intindem intr-un strat de1,5 cm pe o tava unsa cu putin ulei. O lasam la racit. Cand s-a racit bine,o taiem in cuburi potrivite si le punem la prajit in tigaia gratar,neunsa cu grasime Fulgii de porumb se dau prin robotul de bucatarie,sau se piseaza cu un sucitor bine, pana au consistenta pesmetului, iar ouale se bat bine cu un praf de sare. Usturoiul se c ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 20-03-2010
  • 2556
  • 0
  • 0

Crochete de peste

Se fierbe pestele, se curata de piele si oase, se sfarama cu dosul lingurii de lemn pana devine ca o pasta. Cartofii se fierb, se lasa sa se raceasca, se curata si se dau prin masina de tocat. Se amesteca cartofii cu ouale, pasta de peste, sare, piper. Se modeleaza crochetele, care se dau prin faina si se prajesc in ulei fierbinte. Se servesc fierbinti cu legume (sote de mazare sau morcov etc.) ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 19-03-2010
  • 1808
  • 0
  • 0

Biban cu rosii

Pestele se opareste, se curata de piele, apoi se taie in felii, care se dau prin faina si se prajesc in unt fierbinte, la foc mic. Cand este gata, se scoate, se pune pe farfurie, iar in tigaia in care s-a prajit se mai pune unt, se pun rosiile curatate de pielita si seminte si taiate sferturi, un catel de usturoi taiat feliute subtiri si patrunjel verde tocat. Se lasa pe foc pana se inmoaie bine totul, apoi se toarna peste peste si se serveste. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 19-03-2010
  • 1476
  • 0
  • 0

Biban fiert

Se pune la fiert 1-1/2 litru de apa si cand incepe sa fiarba se adauga legumele, iar dupa 25 minute de fierbere se pune pestele bine spalat si se lasa sa fiarba la foc foarte mic. Cand pestele este gata fiert, se lasa in apa sa se raceasca, apoi se scoate pielea si oasele, iar carnea se desface in fileuri, care se aranjeaza pe o farfurie mare si se garnisesc cu cartofi fierti, cu patrunjel verde tocat marunt si cu feliute subtiri de usturoi. Este foarte bun si cu sos alb, preparat cu vin in loc ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 19-03-2010
  • 1624
  • 0
  • 0

Biban prajit

Bibanul se curata de piele, se taie in felii care se prajesc. Feliile se sareaza, se dau prin fainasi se prajesc in ulei sau unt fierbinte. Se serveste cu patrunjel tocat si cu felii de lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    1 minute
  • 19-03-2010
  • 4540
  • 0
  • 0

Heringi la gratar

Pentru gratar, la heringi se fac mici incizii, apoi se dau prin faina, ulei si se frig pe gratarul fierbinte pe ambele parti. Se freaca untul cu zeama de lamaie, sare, piper, se adauga patrunjel tocat, se aseaza deasupra heringii prajiti si se serveste. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 19-03-2010
  • 2693
  • 0
  • 0

Heringi marinati

Se curata legumele, se toaca verdeata si se pun sa fiarba cu otetul, vinul, sare, piper, timp de 15 minute. Intr-un vas incasabil se pun heringii, se acopera cu o hartie pergament unsa cu ulei, deasupra se toarna supa de legume si se introduce vasul in cuptor pentru 20 minute. Cand se scoate din cuptor se inlatura hartia pergament, se mai stropeste cu ulei, se lasa sa se raceasca si se serveste cu tot cu sos. ... mai mult

  • Peste marinat
    2 minute
  • 19-03-2010
  • 7827
  • 0
  • 0

Somn cu ciuperci

Se taie ceapa feliute foarte subtiri sau se toaca foarte marunt si impreuna cu rosiile curatate de pielite si seminte, taiate in sferturi, se aseaza intr-o cratita mai mare cu pestele. Se toarna vinul peste peste si se lasa sa fiarba jumatate de ora la foc mic. Ciupercile bine spalate, taiate felii, se inabusesc in 50 g unt pana scade bine apa lasata de ciuperci. Pestele gata fiert se scoate pe un platou ; sosul ramas se trece prin sita, se pune din nou in cratita, se adauga su ciupercile, se pu ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 19-03-2010
  • 1642
  • 0
  • 0

Pana de somn

Se spala bine somnul si se pune in oala in care fierb legumele si se lasa sa fiarba la foc mic, dupa ce se adauga sare si piper. Cand este gata fiert se lasa in apa sa se raceasca. Se scoate rece si se serveste cu mujdei si mamaliguta. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 19-03-2010
  • 1629
  • 0
  • 0

Biban cu lamaie

se cresesteaza bibanii se pun pe gratar si apoi se imbiba cu lamaie daupa ce bneinteles au fost luati dupa gratar,se lasa 5 min in zeama de lamaie apoi se pot servii ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 19-03-2010
  • 1526
  • 0
  • 0

Crap umplut

se despica crapul in jur de 2 kg apoi se face o compozitie din rosii ceapa si bucati de caviar la igaie se rumenesc apoi se bafga in crap si se pun la cuptor timp de 30 min. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    35 minute
  • 19-03-2010
  • 1753
  • 0
  • 0

pateu cu peste afumat

se curata si pestele si ceapa cu usturoilu apoi se fac cubulete marunt toate si se dau prin blender pana cand obtineti un piure,se lasa 12 h la frigider apoi abia vor fi extraordinar de manacat ... mai mult

  • Pateuri de peste
    35 minute
  • 19-03-2010
  • 3302
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta

se taie stiuca apoi se face separat un fel de tocana din rosii ardei ceapa morcov si alte mirodenii si se introduc in interiorul stiucii se baga la cuptor timp de 30 min. dandu-se cu ulei de masline pe deasupra ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    35 minute
  • 19-03-2010
  • 1693
  • 0
  • 0

Somon la gratar

se cresteaza somonul si se da cu sare si piper apoi se pune pe gratar lasandu-se 20 min.se poate servi cu mamaliguta si musdei de usturoi ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 19-03-2010
  • 1894
  • 0
  • 0

Macrou cu mac

se prajeste macroul ,se da prin faina si se laassa la prajit pana se rumenesc,se scoate si se presereaza pe deasupra mac cu marar,patrunjel si zeama de lamaie ... mai mult

  • Peste la cuptor
    35 minute
  • 18-03-2010
  • 2071
  • 0
  • 0