Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Salau cu nuca de cocos

Se spala pestele si se usuca cu un servet. Se stropesc fileurile cu zeama de lamaie, apoi se presara sare si piper dupa gust. Se amesteca pesmetul cu nuca de cocos. Se trece fiecare bucata prin faina, apoi prin oul batut, si la final prin amestecul de cocos si pesmet. Se prajesc pe ambele parti, in ulei incins, pana se formeaza o crusta maronie. Se scot apoi pe servetele pentru a trage uleiul. Se servesc calde, cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 15-06-2010
  • 2691
  • 0
  • 0

Pasta de ton cu ceapa

Se scurge conserva de ulei.Pestele se pune intr-un vas si se amesteca bine cu ceapa rasa cat mai marunt.Se adauga apoi untul si zeama de lamaie si se amesteca mai departe pana devine o pasta fina.Se potriveste de sare si se pune la rece.Se serveste cu rosii sau cu masline. ... mai mult

  • Pasta de peste
    20 minute
  • 15-06-2010
  • 15154
  • 0
  • 0

Salata de macrou cu maioneza

Pestele se curata de piele si i se scot oasele. Apoi se toaca marunt. Maslinele se taie in doua. Se adauga porumbul si maioneza, se potriveste de sare si piper si se amesteca bine toate ingredientele. Inainte de servire se lasa la frigider aproximativ 2 ore. ... mai mult

  • Salate de peste
    20 minute
  • 14-06-2010
  • 5650
  • 0
  • 0

Pastrav cu verdeata la cuptor

Pastele se spala bine si se curata. Se unge o bucata de folie de aluminiu cu putin unt, se aseaza pestele deasupra, se condimenteaza cu condiment pt peste, se pun cateva cubulete de unt in interior si o felie de lamaie. Se mai aseaza si desupra cateva felii de lamaie si se presara verdeata. Se ruleaza bine in folie si se aseaza intr-o tava. Se da tava la cuptor 30 de minute. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 12-06-2010
  • 7263
  • 0
  • 0

File de peste cu masline

Maslinele se desareaza,se scot samburii si impreuna cu rosiile se toaca marunt. Pestele se unge pe ambele parti cu ulei de masline, sare si piper. Fiecare bucata de peste se aseaza apoi pe o folie de aluminiu, suficient de mare, cat sa infasoare bine pestele, se adauga masline si rosiile tocate marunt aproximativ 2 linguri, 1 lingura zeama de lamaie. Se repeta operatia cu fiecare peste, se inchide ermetic. Se da la cuptor pentru 15 minute, la 165°C. Se serveste alaturi de o garnitura de orez sa ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 11-06-2010
  • 2290
  • 0
  • 0

Conserva de peste

Pestele se curata (fara cap), se spala, se condimenteaza. Ceapa se taie pestisori. Se aseaza in oala in straturi: un strat de peste, unul de ceapa, unul de peste, etc. Printre straturi se pun foile de dafin si cimbrul. La final se pune uleiul si bulionul. Se une un capac si se lasa la cuptor la foc mic, pt. cca 4-5 ore. O data pe ora se verifica si se adauga apa daca nu mai are lichid. Daca se face in kukta se face tot la foc mic dar dureaza cca. 1 ora si jumatate si nu mai trebuie adaugata apa. ... mai mult

  • Conserve de peste
    90 minute
  • 10-06-2010
  • 59473
  • 0
  • 0

Peste cu nuca si stafide

Pestele se curata, se spala si apoi se taie de-a lungul abdomenului. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in jumatate din cantitatea de ulei. Cand ceapa este aproape calita se adauga icrele, curatate de pielite. Se mai lasa cca. cinci minute si se ia tigaia de pe foc. Se lasa sa se raceasca si se adauga nucile macinate, stafidele, piperul si sarea. Peste toate aceste ingrediente se adauga ouale crude si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se umple pestele cu aceasta compozitie, ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 10-06-2010
  • 3475
  • 0
  • 0

Saramura la rece

Usturoiul se piseaza si se amesteca bine cu 2 lingurite de sare pana se transforma intr-o pasta. Apoi se adauga uleiul, frunzele de patrunjel tocate cat mai marunt (merge si uscat), ardeiul iute curatat de samburi si taiat feliute si o cana de apa. La sfarsit adaugam si cateva felii de lamaie (curatata de coaja). In acesta saramura se pun bucatile de peste (pregatite la gratar si necondimentate - ptr a nu iesi prea sarate) cat mai fierbinti si se acopera cu un capac. Se consuma dupa cel putin 1 ... mai mult

  • Saramura de peste
    1 minute
  • 07-06-2010
  • 9977
  • 0
  • 0

Snitel de peste

Se face un aluat din 30 g faina, 3 linguri ulei, sare si apa. Se incorporeaza albusul bine batut. Pe fileurile de peste pune putina sare, se dau prin faina, apoi prin aluat si se prajesc in ulei. Se aseaza pe un platou si se garnisesc cu cartofi pai si patrunjel tocat. Separat se serveste sos de rosii, se soteaza ceapa tocata cu unt, se pun 10 g faina, sare, putin zahar, un varf de cutit de cimbru, rosiile curatate, taiate cuburi si fierte 30 minute . Se da compozitia prin sita si se amesteca c ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 03-06-2010
  • 4891
  • 0
  • 0

Crap cu sos de rosii

Crapul curatat si spalat se lasa sa stea o jumatate de ora cu sare. Se aseaza apoi intr-o tava, cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, uleiul, untul topit, vinul, otetul de vin, sarea, piper, foi de dafin, 100 g cascaval ras. Se da la cuptor si cind pestele este bine patruns si rumenit se aseaza pe un platou. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat printr-o sita. Se toarna apoi smantina si restul de csascaval ras. Se mai da la cuptor cca 30 de minute sa se rumeneasca. Se se ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 03-06-2010
  • 8391
  • 0
  • 0

Platica in saramura

Se curata pestele, se spala in apa rece si se pune pe un prosop curat pentru a se scurge de apa. Pe aragaz se pune la incins o tabla, pe care se presara sare grunjoasa pina se acopera tabla. In timp ce tabla se incinge, se ia pestele si se fac crestaturi cu un cutit bine ascutit la distanta de 3-5 mm una de alta, perpendiculare, pe toata lungimea pestelui. Pestele astfel crestat se tavaleste prin malai si se pune pe tabla bine incinsa. Se coace bine pe ambele parti, se razuie cu un cutit de mala ... mai mult

  • Saramura de peste
    60 minute
  • 02-06-2010
  • 6135
  • 0
  • 0

Caras la cuptor cu legume

Pestele se curata, se spala in mai multe ape, se taie capetele si cozile, si bucatile ramase se usuca intr-o bucata de panza curata. Zarzavatul se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Intr-o tava se pun putin ulei de masline, feliile de zarzavat, apoi bucatile de peste. Se presara piper macinat si se toarna restul de ulei de masline. Se pun 3 linguri de apa si apoi tava se baga la cuptor pentru 40-45 de minute. Cand pestele s-a rumenit, se stropeste cu sosul adunat in tava si se intoarc ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 02-06-2010
  • 15329
  • 0
  • 0

Guvizi prajiti cu mujdei de usturoi

se curata guvizile si se dau prin malai. apoi se pun la prajit la foc mic. se fac foarte repede deci aveti grija sa nu le prajiti de tot. se face mujdei de usturoi. se poate consuma cu garnitura de cartofi prajiti si cu mamaliguta. pofta buna! ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 01-06-2010
  • 5069
  • 0
  • 0

Frigarui de somn la gratar

se taie fileul de somn bucatele potrivite, la fel si legumele si se pun pe andrele sau betisoaree speciale de frigarui. se pun pe gratar la jar moderat pana se frig bine. sare si pier se pun dupa gust. pofta buna! ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 01-06-2010
  • 4166
  • 0
  • 0

Caras in crusta de malai

se curata carasul si se spala. se trece prin ou si apoi prin malai si se pune in tigaie in ulei incins la prajit. se face mujdei de usturoi si se consuma cu mamaliguta. Pofta buna! ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 01-06-2010
  • 4287
  • 0
  • 0

Peste prajit

se curata pestele si se taie pe bucati de la sira spinarii spre burta la grosime de 2-3 cm,dupa care se mai taie pe marginea sirei spinarii,deci o parte are sira spinarii una nu.se condimenteaza bine si se lasa in jur de 10 minute,dupa care se da prin faina de porumb.separat se pregatesc 2-3 catei de usturoi care se piseaza bine pana devin pasta ,se pune apa si 1 lingurita de boia dulce.in uleiul incins bine,dar intotdeauna sa stiti ca prima data se pune tigaia la incins si dupa ce este gata inc ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 01-06-2010
  • 4912
  • 0
  • 0

Salau cu susan

Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste in unt. Se adauga faina, se rumeneste putin, se stinge cu lapte si se lasa 15 minute sa fiarba incet la foc mic. Se adauga boiaua, usturoiul curatat si zdrobit si cubuletele de ardei gras, se lasa sa mai dea in cateva clocote, dupa care se adauga smantana si verdeata tocata marunt si se lasa sosul sa stea cald. Pestele sarat si piperat se da prin ou, pe urma prin susan si se prajeste circa 10 minute in uleiul incins. Se serveste cu sos si cu o garnit ... mai mult

  • Peste prajit
    45 minute
  • 01-06-2010
  • 2636
  • 0
  • 0

Ciorba de peste

Pentru ca ciorba sa fie cat mai gustoasa este recomandat sa folositi 3-4 specii de peste(crap,stiuca,biban,caras). Se curata pestele, se taie separat capul si cozile; Se pun la fiert capul si cozile in 2 l de apa rece, dupa fierbere se arunca carnea si se pastreaza zeama; In zeama obtinuta mai sus se pune ceapa taiata rondele, morcovii marunt taiati si hreanul ras; Cand s-au inmuiat se adauga rosiile curatate de pielite si samburi, felii de ardei gras si pestele portionat in bucati, precum ... mai mult

  • Ciorba de peste
    90 minute
  • 01-06-2010
  • 3325
  • 0
  • 0