Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Raci umpluti

Pentru inceput se trece pestele prin masina de tocat apoi se amesteca cu celelalte ingrediente faina, ouale si mararul si patrunjelul taiat marunt pana se obtine o pasta frumos mirositoare . Intr-un vas se pun la fiert racii , cand sunt aproape fierti se scot si se pun pe un platou si se lasa sa se raceasca iar cand se poate lua unul in mana fara sa te friga , racului i se desface carcasa . Deoparte ramane coada si restul de corp si de celalalta parte carcasa care se unple cu pata apoi se lipest ... mai mult

  • Retete cu raci
    20 minute
  • 18-01-2010
  • 3583
  • 0
  • 0

Salata cu peste

Pentru salata orientala cu peste afumat eu prefer macroul afumat, deoarece are mai putine oase decat heringul si se curata mai usor. Salata iese insa foarte gustoasa cu orice file sau batog de peste, poate fi preparata si cu peste afumat si conservat in ulei, caz in care uleiul poate poate fi folosit la salata orientala. Se spala cartofii si se pun la fiert, cu tot cu coaja, in apa cat sa i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc min, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti (se ... mai mult

  • Salate de peste
    30 minute
  • 16-01-2010
  • 1872
  • 0
  • 19

Chiftele de peste

Pestele se desareaza in apa, cu cateva ore inainte de a-l prepara. Se curata de piele, oase, sira spinarii si se taie carnea in fasii mici. Se prajeste in ulei impreuna cu cepele taiate pestisori, ardeiul si patrunjelul tocat. Se adauga foile de dafin si cimbrul. Dupa ce compozitia s-a racit, se amesteca cu oul intreg, uleiul, laptele, usturoiul pisat si sarea. Se fac chiftelute mici, care se prajesc in ulei incins. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    15 minute
  • 16-01-2010
  • 1847
  • 0
  • 0

Hil prajit

Dintre toate retetele asta a ramas bine intiparita pentru ca atunci cand tata , pescar de meserie a venit si rasturnat horetul cu peste ceva m-a speriat semanaa peste . Eu copil si mama am luat-o la fuga si numai dupa un tarziu am revenit . Am stat alaturi cand pestele (caci peste era si tata ii spunea hil mai tarziu afland ca se numeste si anghila ) ia taiat capul si apoi la portionat rondele rondele si apoi le-a pus la prajit in uleiul incins la care adauga putina sare inainte de aruncat in ul ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 12-01-2010
  • 4053
  • 0
  • 0

Paste de peste

Mod de preparare: Pestele se desareaza in apa rece circa 2 ore apoi se scot pielea si carnea. Carnea se trece prin masina de tocat de 2-3 ori, iar pasta obtinuta se amesteca bine cu maioneza sau untul moale si cu ceapa rasa. Se sareaza, daca mai este necesar si i se potriveste gustul cu zeama de lamaie si putin piper macinat. Pasta se intrebuinteaza pentru tartine, sandvisuri. ... mai mult

  • Pateuri de peste
    30 minute
  • 12-01-2010
  • 4391
  • 0
  • 17

Mancare cu peste

Aceasta mancare se poate pregati si cu peste sarat. In acest caz, pestele trebuie tinut 2-3 ore intr-o cratita cu apa rece, care va fi schimbata de 3-4 ori. Apoi, pestele va fi pus la fiert in apa clocotita, in care se adauga foile de dafin. Se lasa sa dea 2-3 clocote. Se scoate pestele, se taie in bucati potrivite, se curata de piele si aripioare. Intr-o cratita se calesc usor cepele taiate marunt, rosiile curatate de pielita si tocate, ardeii taiati in felii si se sareaza, pipereaza, se adauga ... mai mult

  • Rasol de peste
    1 minute
  • 12-01-2010
  • 2242
  • 0
  • 10

Peste cu salata orientala

Se spala cartofii si se pun la fiert, cu tot cu coaja, in apa cat sa i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc mic, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti - se incearca folosind o furculita; daca aceasta intra in cartofi inseamna ca sunt fierti. Nu trebuie tinuti prea mult la fiert - daca fierb prea mult cartofii devin mai sfaramiciosi si va fi mai greu sa ii taiem in rondele pentru salata. Se scurge apa si se lasa sa se raceasca pana cand cartofii pot fi tinuti in mana, pentru ... mai mult

  • Salate de peste
    30 minute
  • 12-01-2010
  • 2527
  • 0
  • 12

Bors pescaresc

Se curata, se spala si se toaca zarzavatul. Se caleste putin in ulei fierbinte, dupa care se pune la fiert in apa rece cu sare. Cand zarzavatul este fiert se adauga borsul si bulionul, apoi pestele, curatat si spalat. Trebuie sa avem grija in prealabil sa scoatem osul amar din capetele de peste, si urechile acestora. Se lasa 10 minute, se adauga rosiile taiate felii, se potriveste de sare si acreala. Se presara leustean tocat si se serveste. ... mai mult

  • Bors de peste
    20 minute
  • 12-01-2010
  • 2619
  • 0
  • 0

Chiftele din peste cu sos

Se curata ceapa si se taie marunt apoi se pune intr-un vas in care uleiul se pune la stins . Se caleste bine ceapa si cand incepe ceapa sa-si schimbe culoarea se toarna peste ulei si ceapa sucul de rosii se amesteca pana da sa fiarba atunci adugam chiftele se amesteca si se la sa sa treaca doua trei clocote . Dupa clocotire se adauga cateii de usturoi taiati marunt . Se da jos dupa foc si se adauga frunzele de leustean taiate potrivit . Se presara si nu se amesteca . Se pune un capac si se lasa ... mai mult

  • Sufleruri de peste
    15 minute
  • 12-01-2010
  • 2541
  • 0
  • 5

Chiftele din peste

Se trece pestele prin masina de tocat si se amesteca cu celelalte ingrediente atfel : mararul si patrunjelul taiat marunt , sarea si faina inclusiv cele doua oua . Se amesteca compozitia ff bine pana se obtine o pasta frumos mirositoare dar si placuta la vedere . Se fac din aceasta compozitie cocoloase de marimea unei mingi de pin-pong ( sau se turtesc ) si se pun la prajit in ulei incins . Se rumenescbine se scot pe un platou se servesc calde sau reci cu mamaliguta calda sau paine si cu gogosar ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 12-01-2010
  • 2057
  • 0
  • 0

Caras a la moldova

Este o reteta pe care mama Dumnezeu s-o ierte o folosea de cate ori avea caras frumusel . Lua pestele si-l curata de toate cele apoi intr-un vas punea uleiul la incins . Cand uleiul era incins lua un caras pe care in prealabil il taia pe spate si-l trecea prin malai pana se forma o pelicula de malai pe peste . Se punea la prajit si-l lasa pana se rumenea bine .Se scotea si se punea pe platou . Se servea cald dar merge si rece cu otet cu sare sau lamaie si cu mamaliguta calda . Merge si cu paine ... mai mult

  • Peste prajit
    15 minute
  • 11-01-2010
  • 2204
  • 0
  • 5

Peste fiert cu legume

Se pune apa intr-un vas in care se adauga uleiul si sarea , cartofii curatati si taiati in doua , ceapa curatat si taiata in doua , pastarnacul si patrunjelul curatat si taiat in lung in patru ca si morcovul . Se lasa la fiert si dupa ce au fiert legumele se pune pestele curatat de solzi si intestine . se poate folosi toate speciile de peste odata sau numai una . Dupa ce au fiert si pestii se scot pe un platou toate ingredientel , se aranjeaza dupa cum vrem . Se serveste cald cu mamaliguta cald ... mai mult

  • Rasol de peste
    20 minute
  • 11-01-2010
  • 11591
  • 0
  • 0

Crap cu usturoi

foarte simplu de facut se poate face si pe balta Intr-o tigaie punem uleiul la incins, se adauga cotletul de peste trecut prin faina. Se prajeste pe ambele parti bine, astfel incat sa fie bine rumenit. Cand este gata se pune pe farfurie si se toarna peste el mujdei. se serveste cu mamaliguta ... mai mult

  • Peste prajit
    15 minute
  • 11-01-2010
  • 2084
  • 0
  • 0

Bors de crap

Zarzavatul si ceapa se curata , dupa care se taie marunt si se pun la fiert in apa rece cu sare. Rosiile se dau prin razatoare cat mai marunt. Orezul bine spalat se adauga cand clocoteste, Se curata pestele, se scoate osul de la cap cel amar amar se taie bucati si se pune la fiert dupa ce zarzavatul si orezul s-au inmuiat. Cand continutul este aproape gata, se adauga borsul care in prealabil este fiert impreuna cu leusteanul. Se poate folosi zeama de varza in loc de bors ... mai mult

  • Bors de peste
    25 minute
  • 10-01-2010
  • 2181
  • 0
  • 0

Salau cu usturoi

Se curata pestii de solzi si branhii, apoi se eviscereaza si se spala bine. Se sterg cu hartie absorbanta, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si putina boia. Intr-o farfurie pregatiti un amestec din malai, faina, boia dulce si iute si cimbru. Dati pestii prin acest amestec si puneti-i la prajit in uleiul incins. Pana se prajesc pestii pe ambele parti (cam 10 minute pe fiecare parte) si devin aurii, preparati mujdeiul din usturoi zdrobit, otet, sare, piper, putina verdeata si 2 linguri de a ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    25 minute
  • 09-01-2010
  • 1630
  • 0
  • 0

Pastrav cu sos

Mod de preparare: Pastravul trecut prin faina de grau se rumeneste uniform in tigaia cu unt incins. Asezi pestele in vas de yena uns cu unt. Asezi cate 2-3 fasii de ceapa si felii de usturoi in interiorul pestelui. Ornezi pestele cu ceapa, usturoi si lamaie. Incingi o ligura unt, adaugi smantana, condimentezi, adaugi o lingura de faina de grau si una de faina de porumb in ploaie,vinul, coniacul si condimentele.Lasi sa clocoteasca 2-3 minute,asterni sosul peste pestele din vas.Acoperi cu o folie ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    20 minute
  • 09-01-2010
  • 11415
  • 0
  • 32

Tocanita de peste

Se amesteca patrunjelul si usturoiul tocat. Se taie pestele cubulete, se aseaza pe o farfurie si se presara amestecul de patrunjel si usturoi peste peste. Se presara cu sare, apoi se amesteca si cu 2 lingurite de ulei de masline. Se pastreaza la frigider timp de cel putin 1 ora, daca se poate chiar 1 ora si jumatate. Intre timp se paseaza rosiile si se pun intr-o sita. Se aseaza bucatelele de peste cu tot cu sos intr-o tava, si se toarna pasta de rosii peste ele. Se adauga restul de ulei si 1 ... mai mult

  • Peste la cuptor
    20 minute
  • 09-01-2010
  • 4670
  • 0
  • 28

Rulou de peste cu spanac

Va propun una din preferatele mele culinare, foarte delicioasa. Ai nevoie de cateva file-uri de peste cat mai mari ca sa le poti rula, eu folosesc stiuca, sau salau mare. Se spala file-urile si se sareaza. Se curata legumele si se taie marunt (morcovi si ceapa). Telina se rade pe rezatoarea mare. Se inabusa putin in apa cu ulei pt 15 min. Dupa ce s-au racit amestecul i-l strecori si adaugi 3 oua sare si piper. Din 2 oua faci o omleta cu putina faina sare si piper. Intinzi apoi peste ... mai mult

  • Peste file
    80 minute
  • 07-01-2010
  • 2898
  • 0
  • 0