Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Friptura de peste la cuptor

Pestele curatat de solzi, intestine, brahii, se asaza intr-o cratita sau tava, intreg sau taiat in bucati (pe grosime), pe un soclu de zarzavat, se presaracu un virf de cutit cu piper si se unge bine cu untdelemnul.In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita cu sare.Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute, stropindu-se pestele din cind in cind cu sosul din tava, cu care se va sara; pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se completeaza lichidul c ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 07-01-2010
  • 8484
  • 0
  • 8

Crap cu legume

Cartofii si morcovii se dau intr-un fiert, cu putina sare. Se lasa sa fiarba doar pe jumatate. Pana se racesc se pregateste pestele, se curata de solzi si se scot branhiile nu se taie pe burta. Se zvanta pestele cu un prosop uscat apoi se unge bine interiorul crapului cu unt si se condimenteaza. Cartofii si morcovii raciti, taiati in bucati mai mari, se amesteca cu ardeiul taiat felii si usturoiul. Cu acest amestec se umple uniform pestele. Se unge o tava bine cu unt apoi se aseaza crapul pe b ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 06-01-2010
  • 1691
  • 0
  • 19

Saramura

Se freaca pestele cu sare grunjoasa si se prajeste pe plita sau pe gratar. Intre timp se fierbe apa cu o lingurita de vegeta si se toarna intr-u castron peste usturoiul pisat, cimbru si patrunjelul tocat. Pe masura ce s-au facut bucatile de peste se scot si se pun in zeama. Se lasa sa se raceasca. Pentu cine prefera o varianta mai condimentata, se adauga ardei iute taiat feliute subtiri la zeama.de preferabil sa se manance in loc de lingura cu un ardei capia copt pe plita la care se rup ... mai mult

  • Saramura de peste
    35 minute
  • 06-01-2010
  • 2495
  • 0
  • 0

Crap prajit

Se curata, se spala si se sareaza, se despica in doua pe spinare, fiecare jumatate se pune in protap (o tepusa). Daca este mare se folosesc doua protapuri: unul catre coada si altul catre cap, intinzand carnea crapului cu doua sindrile in lungimea pantecului si a sirei spinarii (protapul fiind in curmezis). La pestele mare (ca sa se friga uniform) se pun trei protapuri. Se poate infige protapul in peste ori de la cap spre coada ori invers. Infigem in pamant protapurile, unde pamantul este mai ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 1964
  • 0
  • 0

Ciorba de peste

Se curata toate zarzavaturile si se taie felii subtiri. Cartofii se curata si se taie cuburi. Se pun 2 litri de apa la fiert. Cand fierbe se adauga zarzavatul si cartofii. Dupa ce da in clocot iar, se poate adauga si foaia de dafin. Cand zarzavatul e aproape fiert, se desface conserva si se adauga continutul in supa. Dupa dorinta , se pot indeparta oasele din carnea de peste, dar nu este obligatoriu, pentru ca sunt deja inmuiate si nu se vor simti. Cand se considera ca a fiert suficient, supa ... mai mult

  • Ciorba de peste
    40 minute
  • 06-01-2010
  • 1901
  • 0
  • 20

Caracatita cu ou

Se curata bine capul de caracatita astfel incat sa ramana de forma unei cupe albe. Se spala bine sub jet de apa apoi se pune la fiert cu un pic de otet si sare. Se lasa la fiert circa 30-45 de minute (se poate verifica intepand caracatita cu o furculita; cand furculita patrunde usor inseamna ca ea este gata) apoi se scoate din apa se spala din nou apoi se taie bucatele. Se bate oul bine impreuna cu condimentele si cu o lingurita de faina pana cand se omogenizeaza. Se trec bucatelele de caracatit ... mai mult

  • Fructe de mare
    45 minute
  • 06-01-2010
  • 1925
  • 0
  • 2

Peste umplut in folie de aluminiu

Pestele se curata se eviscereaza si se sareaza si sa da la rece 30 min. Legumele (rosiile, ceapa, ardei-ul si ciupercile) se spala si se taie marunt, cubulete si rondele apoi se calesc in 2-3 linguri de ulei. Acestea vor fi umplutura pestelui. Se pune pestele(cate o bucata) pe o folie de aluminiu se condimenteaza interior si exterior. Se umple pestele cu umplutura se adauga o foaie de dafin si putin vin, se unge pestele si apoi se inveleste in folie si se pune intr-o tava. Se da la ... mai mult

  • Peste la cuptor
    80 minute
  • 06-01-2010
  • 6976
  • 0
  • 4

Raci fierti

Se curata racii ( se smulga de coada racului pana din mijloc ).Intr-o oala se pune apa se adauga racii sarea ( se lasa putin si pentru mujdei ) , o lingura de ulei si doi catei de usturoi taiati rondele , oala se pune la fiert cam10-15 minute .Cand dau in clocot se pun rosiile la fiert , se lasa 2 minute apoi se scot . Intre timp se iau cateii de usturoi si se piseaza cu putina sare dupa gust se freaca cu retul de ulei pana se obtine o pasta peste care se pune rosiile fierte decojite si pisate . ... mai mult

  • Retete cu raci
    15 minute
  • 06-01-2010
  • 7518
  • 0
  • 0

Saramura de stiuca

Se curata pestele de solzi si intestine , se spala , se scrijeala pe spate si se condimenteaza cu piperul negru macinat , condiment de peste si se aseaza pe gratar pentru a fi pus la jar sa se friga . Intr-un vas mai mare se pune apa cu sarea si se da in clocot . Dupa ce pestele s-a fript bine se ia de pe gratar si se pun in vasul cu apa clocotita in care se aduga ardeiul rosu copt taiat rondele ,cateii de usturoi taiati tot rondele si se lasa 3 minute . De retinut pestele trebuie sa fie acoperi ... mai mult

  • Saramura de peste
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 9389
  • 0
  • 3

Crap la cuptor

Se curata cartofii si se taie in lung ca pentru prajit dar mai grosi. Se curata pestele si se desface pe spate , se spala o data se scurge , apoi se condimenteaza cu sare ff putina , piper macinat si condimente pentru peste , se pune pe un platou . Intre timp se incalzeste cuptorul la o temperatura de 230 grade . Intr-o tava se pune o parte din ulei se adauga cartofii si se amesteca pe foc mic dupa care se adauga o parte din sucul de rosii se amesteca iar daca este prea gros se adauga putina apa ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 06-01-2010
  • 2859
  • 0
  • 0

Peste crud marinat

Se ia un vas in care se pun e apa , otetul , sarea se poate si dupa gust , boabele de piper negru , coriandru si cimbru si se da la foc pentru clocotit . In acest timp se curata pestele de solzi si maruntaie , apoi se taie rondele si se pun intr-un vas mai mare . Cand a dat apa in clocot se toarna apa clocotita dupa care se acopera vasu care se lasa sa se raceasca . Ceapa se curata si se taie rondele . Dupa ce se raceste se ia pestele se aseaza in borcan peste care se toarna apa cu toate cele m ... mai mult

  • Peste marinat
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 48396
  • 0
  • 0

Marinata peste pentru iarna

Se curata pestele de solzi , se curata de maruntaie se taie in bucati daca este mai mare si se pune la prajit intr-un vas cu ulei incins. dupa ce se prajeste bine se scoate si se lasa la racit . In acest timp in alt vas se pune apa , otetul , piperul boabe cimbrul ,coriandul si sarea se poate si dupa gust care se aseaza la foc se lasa pana da sa clocoteasca . Intre timp se ia un borcan de trei litri , se taie ceapa rondele , pestele prajit se aseaza in borcan in straturi fara a fi presat ceapa s ... mai mult

  • Peste marinat
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 72342
  • 0
  • 8

Crap la tava

pestele 1000 - 1500 gr.se curata ,se spala si se usuca cu un prosop.se unge tava cu ulei de masline si se aseaza bucatile de peste,pestele se acopera cu felii de rosii , felii de ardei si usturoi pisat.pe fiecare bucata se pune cate o felie de lamaie se asezoneaza cu sare si piper.se pune putina apa si se acopera cu un capac si se da la foc potrivit.cand este gata se adauga cartofii fierti in prealabil si se ma lasa putin la foc.se pot servi imediat dar si a doua zi este grozav. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 04-01-2010
  • 4554
  • 0
  • 0

Reteta olteneasca

il cureti,il speli,il portionezi si il lasi sa se scurga de apa.intr-un castron pregatesti faina de porumb cu sare ,piper,boia de ardei dulce si iute.omogenizezi bine amestecul se poate pune si un ou in acest amestec.incingi bine uleiul impreuna cu 2-3 catei de usturoi dupa care ii scoti.stergi bine pestele intr-un prosop si il dai prin amestecul pregatit.prajesti pestele pe ambele parti dar nu prea mult ca isi pierde gustul.se serveste cel mai bine cu mamaliga si mujdei de usturi.pofta buna ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 04-01-2010
  • 1857
  • 0
  • 2

Bors de peste cu perisoare

Zarzavatul(in afara de cartof) se taie fidelute si se pune la fiert in apa si sare.Dupa 20 min. se adauga si cartofii taiati cuburi mici.Pestele se spala,se desprinde pielea,se scot oasele,se trece prin masina de tocat,se amesteca cu ou,pesmet,untdelemn,cascaval ras sare ,piper,verdeata.Se amesteca bine totul si se lasa o ora la rece.Dupa ce fierbe bine zarzavatul,se adauga borsul clocotit si se lasa pe foc in continuare.Perisoarele de peste se dau prin faina,se rotunjesc in palma si se lasa sa ... mai mult

  • Bors de peste
    3 minute
  • 29-12-2009
  • 1901
  • 0
  • 0

Bors de peste

Ceapa, patrunjelul si morcovii se taie marunt si se pun la fiert cu apa si orezul.dupa 20 min se pun cartofii taiati marunt,ardeiul si rosiile;se mai lasa 10 min. la fiert,se adauga pestele taiat bucati potrivite si se potriveste cu sare.Dupa ce a fiert pestele,se acrestedupa gust,cu borsul fiert separat.La sfarsit se pune leusteanul tocat marunt.Se serveste cu ardei iute. ... mai mult

  • Bors de peste
    2 minute
  • 29-12-2009
  • 2237
  • 0
  • 0

Chefal la cuptor

Chefalul Se curata, se spala si se eviscereaza ; se taie în doua, îndepartînd sira spinarii se stropeste cu lamiie, se sareaza. Ciupercile Se spala bine, se toaca apoi marunt si se calesc în ulei cu putin patrujel. Se pregateste o umplutura din ciupercile racite, patrunjelul tocat marunt,telina rasa, untul, ouale toate bine zdrobite si apoi amestecare. Umplutura trebuie sa fie destul de consistenta. Într-o tava/vas termoizolant unsa in prealabil cu ulei, se aseaza pestele, pe ca ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 28-12-2009
  • 5639
  • 0
  • 0

Pastravi rasol

Pastravii se curata si se aseaza intr-o cratita.Vinul se fierbe si se toarna in clocot peste pesti.Se adauga doua pahare de apa clocotita,ceapa,sare piper si se lasa sa fiearba incet.Cand au fiert se scurg de zeama si se servesc fierbinti,cu unt deasupra,zeama de lamaie si presarati cu verdeata. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 28-12-2009
  • 2189
  • 0
  • 0