Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Stiuca in sos

Se curata stiuca si se spala intr-un jet de apa rece apoi se sareaza si se lasa la rece 30 min. Se fierbe apoi stiuca in apa cu : vin, legumele (curata si taiete bucatele),piper si sare dupa gust. Pregatirea sosului pentru stiuca. Se toaca marunt caperele, patrunjelul si se amesteca cu ulei de masline. Cand stiuca este fierta , se dezoseaza si se aseaza intr-un vas. Turnati sosul peste si lasati-l sa stea putin pana se intrepatrunde in carne. Se serveste cu diverse garnituri. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 27-09-2008
  • 3420
  • 0
  • 0

Saramura de peste

Pentru prepararea saramuri aveti nevoie de peste acesta e bine sa fie mai multe feluri (si slab si gras) apoi se curata pestele se portioneza si se pune la copt. Dupa ce se curata legumele acestea se pun in 4-5l apa in care se pune ulei,otetul. Usturoiul se face asta si se adauga peste. Se mai adauga patrunjelul (jumatate tocat) si bulionul. Se firb cam 40 min. Dupa fierbere se adauga pestele copt , sare si patrunjelul ramae. Se mai lasa la fiert cam 7 min. ... mai mult

  • Saramura de peste
    80 minute
  • 27-09-2008
  • 7683
  • 0
  • 0

Musaca de peste cu cartofi

musaca de cartofi se prepare astfel: Ccartofii se fierb in coaja, se curata si se taie rondele. Ceapa se taie marunt si se caleste putin in ulei. Pestele putin sarat se fierbe in apa apoi se scurge si se dezoseaza. Intr-un vas/vas de sticla uns cu ulei se asaza un strat de cartofi, unul de ceapa, unul de peste si apoi iar un strat de cartofi. Se toarna apoi sucul de rosii, se presara pesmet deasupra si se introduce la cuptor 20 min. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    20 minute
  • 17-09-2008
  • 4444
  • 0
  • 0

Ton cu fasole

se amesteca tonul scurs de ulei cu fasolea scursa de zeama,ceapa taiata rondele,sarea si piperul,se stropeste cu lamaie,sse serveste rece ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    5 minute
  • 04-09-2008
  • 2155
  • 0
  • 0

Crap la cuptor cu sos

Se curata ,se spala si se portioneaza crapul,se sareaza feliile, se ung cu ulei si se aseaza in tava bandajata cu ulei,dupa care se pun in cuptorul incins,unde se coc pana se rumenesc. Se piseaza usturoiul se adauga miezul de paine ,inmuiat in laptesi stors bine,apoi miezul de nuca macinat. Se amesteca si la fel ca la maionezaes adauga putin ulei,apoi se gusta continutul msi se pune zeama de lamaie,piper si sare,dupa gust. Cand este gata,pestele se scoate pe un platou,sosul se serveste al ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 31-08-2008
  • 5960
  • 0
  • 0

Salau cu masline

Pestele se curata de solzi ,de aripioare si intestine,apoi se spalasi se fileteaza,dupa care se pune la fiertintr-o cratita cu apa si sare. Dupa ce da in cateva clocote se adauga boabele de ienibahar,foiele de dafin si maslinele.Dupa ce este gata se scotdin ape . Intr-o tigaie se aseaza feliile de rosii,cu putin ulei ,se calesc putin si se adauga usturoiul si sosul de rosii dupa care se mai da in cateva clocote avind grijasa nu se zdrobeasca rosiile. Se serveste pe un platou,asezindmai ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    35 minute
  • 31-08-2008
  • 2328
  • 0
  • 0

Ados de vin pentru peste rasol

Intr-o cratita se inferbanta untultimp de doua minute dupa care se adauga faina,mestecand continuu,si apoi se stinge cu apa fierbinte in doua sau trei rinduri. Peste aceasta compozitie se toarna vinul si se lasa sa fiarba2-4 clocote pentru a se lega,si se ia de pe foc. Galbenusurile se freaca cu smantana, dupa care se amesteca cu sosulfierbinte. Se poate da aromde marar, patrunjel si tarhon dupa placul fiecareia. Se serveste de pestele rasol,cu marar verde deasupra taiate felii de lama ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    15 minute
  • 31-08-2008
  • 4614
  • 0
  • 0

Saramura de biban

Se curata bibanul,se taie pe burta se scot intestinele,se spala bine sub un jet mic de apa,dupa care se stergr cu un prosopuscat. Sarea se pune pe o farfurie ,si se tavaleste pestele prin sare dupa care se pune gratarul incins,frigind ambele parti.Intr-o tava se pune ardeiul,ceapa,usturoiul, piperul si uleiul,dupa care se pun la fiert Pestele fript se aseaza intava cu sosulformat dupa care se mai da in clocot,cu foc mic inca 5 minute. Se serveste pe un platou,sau o farfurie,cu ardei iut ... mai mult

  • Saramura de peste
    30 minute
  • 31-08-2008
  • 3995
  • 0
  • 0

Salau la tigaie

Fileul de salause portioneaza,patrunjelul se taie maruntsi se extrage sucul de lamaie. Fileul de salau se sareaza se trece apoi prin faina si se prajesc in uleiul incins. INTRO TIGAIE ,SE TOPESTE UNTUL IN CARE SE ADAUGA PATRUNGELUL VERDE DOUA LEGATURI,CAPERELE SUCUL DE LAMAIE,PIPERUL SI SAREA,AGITIND CONTINUU. PREPARATUL SE PREZINTAPE UN PLATOU CU SOS DEASUPRA SAU SEPARAT IN SOSIERA.SE POT FACE PATRU PORTII. SE POATE SERVI CU GARNITURA DE CARTOFI . ... mai mult

  • Peste prajit
    25 minute
  • 27-08-2008
  • 6519
  • 0
  • 0

Mancare de somn cu rosii

pestele se spala ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 27-08-2008
  • 3067
  • 0
  • 0

Peste la gratar

Se curata pestele si se taie capul apoi se sareaza. Se ung cu putin ulei si se pun pe gratar. Se taie rosiile rondele si se aseaza peste feliile de peste. cam 2-3 bucati in functie de marimea pestelui. Inainte ca pestele sa fie gata(bine rumenit), se taie bucati de cascaval si se aseaza desura si se lasa 30 secunde. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 18-08-2008
  • 7507
  • 0
  • 0

File de crap cu cartofi

Curatati fileul de pielite si eventualele oscioare ramase de la transare,spalati-l,scurgeti-l de apa,stergeti-l cu servetele absorbante si presarati-l cu sare si piper.Curatati cartofii,spalati-i si taiati-i in rondele de cca 5mm grosime.Ungeti o tava cu ulei si puneti in aceasta jum. din cantitatea de felii de cartof,puneti peste ele fileul de crap si presarati deasupra ceapa si usturoiul,tocate marunt.Acoperiti cu feliile de cartof ramase,presarati totul cu sare si piper si stropiti cu uleiul ... mai mult

  • Peste file
    45 minute
  • 13-07-2008
  • 8457
  • 0
  • 1

Crap la cuptor

se ia un crap de 2,5 kg se curata bine si se despica pe spate fara ai taia burta .se freaca bine cu un amestec optinut din sare piper cimbru si ulei se unge tava cu ulei si se aseaza pestele cu pielita in jos se cresteaza si se impaneaza cu usturoi se adauga cateva feli de lamaie si se da la cuptor pana cand se albeste carnea. intre timp se pregateste un sos din pasta de tomate usturoi foi de dafin ardei iute cimbru patrunjel sare piper .cand carnea sa albit se adauga sosul si se lasa sa fiarb ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 09-07-2008
  • 6448
  • 0
  • 0

Salata de icre de crap

Se sareaza icrele de crap si se tin la rece 30 min. Se scurg de apa care s-a format prin sarare si se pun într-un castron, împreunã cu o linguriþã de zeamã de lãmâie. Se bat cu furculiþa, pana se adune pieliþele, acestea se vor îndepãrta, se continua spargerea pana se formeaza un lichid vascos. Acum se adauga incet uleiul ca la maioneza. Se pot bate de acum si cu mixer-ul. In momentul in care devin tari se adauga cate o lingurita de apa sau zeama de lamaie. ... mai mult

  • Icre de peste
    30 minute
  • 08-07-2008
  • 8320
  • 0
  • 0

Somn la cuptor

Se curata pestele si se spala bine. Se sareaza si se pune la rece cam 60 min. Se curata ceapa si se taie rondele. cascavalul se razuie fin. Intr-o tava sau vas termic se pune pestele si peste se pun legumele, rosiile, ceapa, untul taiat felii si foi de dafin. Se stropeste cu ulei si se pune jumatate din cantitatea de cascaval. Apoi se pune piperul. Se acopera tava cu staniol si se da tava la cuptor si se lasa pana se patrunde si se rumeneste. Dupa 30 min. scoti pestele, il pui in alta tava , ... mai mult

  • Peste la cuptor
    70 minute
  • 08-07-2008
  • 17401
  • 0
  • 0

Crap pane cu usturoi

Se curata crapul se sareaza si se punela rece pt 20 min. Se trec fileurile prin faina si ou, apoi prin pesmet. Se prajesc la foc mediu. Se scot pe o farfurie la scurs. Se face o pasta de usturoi , zdrodind usturoiul adaugand ulei ca pentru o maioneza. Se adauga smanatana si se amestaca bine. Intr-o farfurie se garniseste pestele cu sosul obtinut si cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    60 minute
  • 24-06-2008
  • 2909
  • 0
  • 3

File de calcan asortat

se firb morcovi. Calcanul se prajeste in ulei cam 4 minute pe fiecare parte la foc mediu. Prajiti creveti si ii scoateti pe un servetel la scurs. Se aseaza calanul pe o farfurie. Cand morcovi sunt fierti se aseaza pe farfurie intercaland cu ardei. Asezati si crevii pe farfurie, deasupra se garniseste cu frunze de ceapa verde. stropiti cu ulei de masline sare si piper. ... mai mult

  • Peste file
    20 minute
  • 24-06-2008
  • 2709
  • 0
  • 3

Chefal la gratar cu rosi

Se curata chefalul si se spala. sa sareaza. Se pregateste o folie de staniol unsa cu unt. Se pune pestele pe gratar/jar pana cand solzi cad singuri. Duap ce zolzi au cazut se aseaza peste cascavalul si feliile de rosi. si se mai lasa la rumenit 5 min. ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 21-06-2008
  • 7868
  • 0
  • 1