Viermii, este momeala cel mai frecvent folosit de pescarii din ţara noastră în pescuitul staţionar. Se poate folosii în fiecare anotimp al anului şi este o momeala preferată de multe specii de peşti: crap, caras, plătică, oblete, amur, scobar, clean, babuşca, roşioară, biban, mreană, etc.
Această momeală se poate folosii în mai multe moduri: un singur viermişor tras pe cârlig, un singur viermişor agăţat pe cârlig din partea din partea dorsală, un viermişor tras pe cârlig şi unul agăţat din partea dorsală, mai mulţi viermişori agăţaţi pe cârlig din partea dorsală (de obicei 5-6 viermişori foarte eficient la pescuitul crapului primăvara devreme), sau folosirea viermişorului sub formă de pupă (numit şi caster este eficient la pescuitul babuşcuţei şi a văduviţei).
Diferenţele între mărimea viermişorilor este făcută de specia de muşte de care aparţine. Cele de dimensiune mică (pinky) vara sunt mai greu de ţinut deoarece datorită mărimilor mici pot iasă pe găuri foarte minuscule. Un sfat pentru rezolvarea problemei este acela de a pune o bucată dintr-un ciorap de damă pe gură cutiei în care-i ţinem şi numai după acesta punem capacul pe cutie. Un alt sfat este acela ca viermişorii vara să nu se ţină 100% curaţi ci, trebuie amestecaţi cu un pic de rumeguş fin sau făină de mălai.
Procurarea viermişorilor se poate face în două moduri, de la magazinele de pescuit, unde se poate găsii deseori o varietate mare a acestora (mare, mică pinky, roşie, galbenă, albă, roz) sau prin confecţionare proprie. Din păcate metoda din urmă este mai problematic pentru pescarii ce locuiesc la bloc.
Confecţionarea proprie necesită atenţie şi stomac adecvat pentru a rezista mirosului degajat de acestea. Cea mai populară metodă de creştere a viermişorilor este: Într-un vas se pune rumeguş, peste care se pune carene, maţe, peşte, oase stricate. Se închide vasul în aşa fel încât să rămână un loc unde să poată intra muştele să depună ouăle dar în aşa mod ca în cazul în care va ploua sa nu intre apa în vas, şi se pune vasul undeva la umbră. Se aşteaptă câteva zile, timp în care muştele depun ouăle şi acestea eclozează, se pune un strat de rumeguş peste carnea cu viermişori (în acest moment carnea deja se află în starea de putrefacţie şi degajează mirosuri neplăcute). Este necesară folosirea acestui strat ulterior de rumeguş pentru filtrarea în oarecare măsură a mirosul degajat de carnea în putrefacţie şi curăţirea viermişorilor. După câteva zile de la aşezarea celui de al doilea strat de rumeguş se poate face separarea viermişorilor de rumeguş cu ajutorul unei site sau prin scoaterea cu mâna a rumeguşului de pe partea superioară (în momentul în care viermişorii sunt deranjaţi ei încearcă să se tragă pe fundul vasului, în partea superioară rămânând doar rumeguş). După ce s-a separat în oarecare măsură viermişorii de rumeguş, se adaugă un pic de făină de mălai şi acestea pot fii ţinuţi într-o cutie cu găuri mici pe partea superioară a cutiei în frigider. Cu această modalitate acestea pot fii păstraţi chiar şi luni de zile.
pescuit cu viermus : 0 comentarii